Hozzávalók
20 dkg árpagyöngy (gersli) • só • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller ízlés szerint) • 10 dkg csiperkegomba • 10 dkg fagyasztott zöldborsó vagy zöldbab • 10 dkg fagyasztott morzsolt kukorica • arasznyi póréhagyma • 10-12 dkg ementáli sajt • 1 evőkanál vaj • ízlés szerinti fűszerek: petrezselyem, metélőhagyma, kapor, zellerzöld, őrölt fekete bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, stb.
1. Az árpagyöngyöt 1,5 literes mikrós tálba tesszük, 5,5 deci vízzel együtt. Enyhén sózzuk és 850 wattal 3-4 percig főzzük, amíg a víz felforr. Ekkor megkeverjük, nehogy kifusson. Lefedve, 260 wattal 26 percig pároljuk, majd letakarva 10 percig pihentetjük.
2. Amíg az árpagyöngy fő, a zöldségeket előkészítjük. A vegyes zöldséget és a gombát kis kockákra, a póréhagymát vékony karikákra, a fűszernövényeket finomra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
3. A vajat és a zöldséget egy nagy mikrós tálba tesszük. Ízlés szerint fűszerezzük és lefedve, 850 wattal 4 percig pároljuk, félidőben átkeverjük. A pórét, a gombát, a gyorsfagyasztott (de felengedett) zöldségeket hozzáadjuk és lefedve, 850 wattal 3 percig pároljuk, félidőben átkeverjük. Lefedve 4 percig pihentetjük.
4. A puha árpagyöngyöt a zöldségekhez keverjük. Reszelt sajttal behintve tálaljuk.
Jó tanács
– Az idénynek és kedvünknek megfelelően bármilyen más zöldséggel is készíthetjük. A gyorsfagyasztott zöldbab helyett természetesen használhatunk frisset is, ebben az esetben a vegyes zöldségekkel együtt kezdjük párolni.
Elkészítési idő: 1 óra + 14 perc pihentetés
Egy adag: 411 kcal • fehérje: 16,3 gramm • zsír: 17,6 gramm • szénhidrát: 46,8 gramm • rost: 10,2 gramm • koleszterin: 50 milligramm