Sertéskaraj tejszínes gombamártással


Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott sertéskaraj, 1 kiskanál só, őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj
a mártáshoz:
1 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba, 1 kis csokor petrezselyem, 1 csapott kiskanál só, őrölt fekete bors (fehér bors is lehet), 1 evőkanál finomliszt, 1,5-2 dl főzőtejszín, 2-3 evőkanál tejföl

1. A karajt 4 szeletre vágjuk, sózva, borsozva félrerakjuk.
2. A mártáshoz a hagymát és a gombát megtisztítjuk, előbbit finomra, utóbbit szeletekre vagy cikkekre vágjuk.
3. Nagyobb serpenyőben az olajat 1,5-2 perc alatt füstölésig forrósítjuk, a hússzeleteket oldalanként 45 másodperc alatt elősütjük rajta, majd kiemeljük. Visszamaradó zsírjában a hagymát üvegesre sütjük, közben enyhén megsózzuk. Kb. 2 deci vizet öntünk rá, az elősütött karajokat belerakjuk. Lefödve, kis lángon 15 percig pároljuk. Ekkor kerül bele a gomba és a finomra vágott petrezselyem fele. Megsózzuk, megborsozzuk, újabb 2 deci vizet öntünk rá, és lefödve, kis lángon újabb 15 percig főzzük.
4. A lisztet a tejszínnel és a tejföllel simára keverjük, a gombás húshoz öntjük, kevergetve 3-4 percig főzzük ezalatt a leve kellően besűrűsödik. A maradék petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk, borsozzuk. Párolt rizs vagy főtt tészta illik köretnek hozzá.
5. Készülhet úgy, hogy külön sütjük meg a húst és külön főzzük meg a gombamártást. Ehhez az olajon vagy olvasztott vajon üvegesre sütött hagymát 1-1,5 deci vízzel fölöntjük, és kis lángon, 8-10 perc alatt újra zsírjára sütjük. A gombát hozzáadjuk, pár percig pirítjuk, majd ugyanúgy főzzük meg, mint az előző változatot. A karajszeleteket a füstölésig forrósított olajon oldalanként kb. 1 perc alatt megsütjük, a még forró serpenyőben 2 percig pihentetjük, A gombamártást, miután a hús zsírját hozzákevertük, tányérokra merjük, és a karajt a tetejére fektetve tálaljuk.
6. Készíthetjük úgy is, hogy a húst csíkokra vágjuk a forró olajon megpirítjuk, majd a cikkezett gombával pirítjuk tovább. csak ezután kerül bele a vöröshagyma, majd pár perces pirítás után behabarjuk és készen is van.

Jó tanács
– A gombamártást 1 gerezd pépesre zúzott fokhagymával vagy 1 kiskanál mustárral is ízesíthetjük (ezeket a gomba pirítása után, illetve ahol csak fő a gomba, ott a gombával együtt adjuk az ételhez), de kerülhet bele pár csepp Worcester szósz is. Víz helyett alaplével, húslevessel vagy fehérborral is főzhetjük (a bort a pirított hagymához érdemes adni, és így zsírjára sütni újra). Petrezselyem helyett kaporral is fűszerezhetjük (ezt a befejezés előtt 2-3 perccel érdemes az ételhez adni).
– Sertéskaraj helyett pulykamellből, csirkemellből, hátszínből vagy akár harcsafiléből is ugyanígy készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (köret nélkül): 520 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.