Tárkonyos, tejszínes húsgombócleves


Hozzávalók
a húsgombóchoz:
50 dkg darált sertéshús (pulykahús is lehet), 5 evőkanál zsemlemorzsa (kb. 4 dkg), 0,75 dl főzőtejszín, 1 tojás, kb. 1 kiskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors, fél-fél kiskanál majoránna, tárkony és mustár, 1-1 púpozott kiskanál finomra vágott petrezselyem és vöröshagyma
a leveshez:
1 nagyobbacska vöröshagyma, 3 közepes sárgarépa (25-30 dkg), 2 petrezselyemgyökér (15 dkg), 1 kisebb zeller (15 dkg), 30 dkg kis szemű csiperkegomba, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál sertészsír, 2-3 babérlevél, 1-1 kiskanál majoránna, tárkony és lestyán, 2 evőkanál finomliszt, kb. 2,5 liter víz, kb. 1,5 evőkanál só, 30 dkg fagyasztott zöldborsó, 2-3 púpozott kiskanál mustár, 3-4 evőkanál citromlé (lehet tárkonyos ételecet is) 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2-2 dl tejföl és zsíros főzőtejszín

1. A húsgombóchoz való darált húst tálba rakjuk. A zsemlemorzsát mellészórjuk, és ráöntjük a tejszín, hogy a morzsa ne maradjon száraz. Ezután a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk.
2. A leveshez való összes zöldséget megtisztítjuk. A répát és a gyökeret félkarikákra vágjuk, ahol a zöldség vastagabb, ott négybe vágjuk, és így szeleteljük föl. A zellert 1 centis kockákra, a hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A szalonnát félcentis kockákra aprítjuk.
3. A szalonnát fazékba szórjuk, és a zsírt is hozzáadva pörcösre sütjük. A hagymát hozzáadjuk, és éppen csak 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk, de megpirítani nem kell! A répát, a gyökeret és a zellert hozzáadjuk, néhány percig együtt pirítjuk, közben a babérlevéllel, a majoránnával, a tárkonnyal és lestyánnal, valamint a petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük, kevergetve 1 percig pirítjuk, majd 2,5 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, lefödve fölforraljuk. Kis lángon 5 percig főzzük, majd beleszórjuk a gombát és a borsót is.
4. A húsos masszából kiskanállal egy apró gombócot szaggatunk, a készülő levesbe rakjuk, épár percig főzzük, majd kiemeljük és megkóstoljuk. Ha híján lenne valaminek, akkor a masszát utánaízesítjük, majd kiskanállal kiporciózzuk, és nedves kézzel meggömbölygetjük. Kb. 50 apró gombóc lesz belőle. A készülő leveshez adjuk, kb. 8 percig együtt főzzük.
5. A tejfölt a tejszínnel összekeverjük. Egy kevés forró levest rászűrünk, ami azért kell, hogy a hideg habarást a forró leves nehogy majd összekapja. Ezután egyszerre, a tűzről lehúzott levesbe öntjük, és a tűzre visszatéve 2-3 percig forraljuk. A mustárral, a citromlével és a borssal kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük.

Jó tanács
– Érdemes dupla adag húsgombócot készíteni, mert lefagyasztható.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 678 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.