Eggs Benedict (Benedek tojás) + Florentin tojás + Montreál (Royal) tojás

s
Hozzávalók
a gyors hollandi mártáshoz (4 tojáshoz):
2 tojássárgája, 3 evőkanál hideg víz, csipetnyi só, 10 dkg tisztított vaj, pár csepp citromlé
a bevert tojáshoz:
1 liter víz, 0,5 dl 6 %-os fehérborecet (a 10 %-os ételecetből feleannyi, a 20 %-os nem jó hozzá), 1 púpozott kiskanál só, 1 babérlevél, 4 tojás
a Benedict (Benedek) tojáshoz (4 darabhoz):
4 szelet sonka, 2 evőkanál olaj
a florentin tojáshoz (4 darabhoz):
2 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 10 dkg bébispenót, só, őrölt fekete bors
a Montreál (Royal) tojáshoz (4 darabhoz):
4 szelet füstölt lazac
a tálaláshoz:
2-4 angol muffin, snidling vagy újhagyma zöld, Cayenne bors vagy csípős pirospaprika

1. A gyors hollandi mártáshoz a tojássárgáját a vízzel vagy fűszerkivonattal és a sóval hosszúkás mérőedénybe rakjuk, és a 100 fokosra melegített tisztított vajat apránként hozzáadjuk, közben merülőmixerrel végig keverjük. Ez kb. 2 perc. A végén citromlével ízesítjük. 50 ºC-os sütőben tálalásig melegen tartjuk.
2. Közben felteszünk forrni kisebb fazékban 1 liter vizet, az ecettel ízesítjük, megsózzuk, a babérral fűszerezzük (ez el is maradhat). Kis lángra állítjuk, éppen csak gyöngyözve forrjon. A tojást kisebb tálkába ütjük. Jöhet az “örvényes” megoldás: habverővel párat belekeverünk a főzővzbe, és az így keletkező “örvény” közepébe öntjük a tojást. A víz forgása segít, hogy a sárgája köré hajtsa a fehérjét. 3 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük, még itt a szűrőlapáton vagy a vágódeszkán kicsit körbevágjuk, megformáljuk.
3. Attól függően, hogy melyik változatot készítjük el, a sonkát olajon megsütjük, a parajt olívaolajon kissé sózva borsozva megpároljuk, a lazacot kicsomagoljuk. A muffinokat kettévágjuk, kenyérpirítóban megpirítjuk.
4. Következhet a tálalás. A forró pirítósokat tányérra rakjuk, a Benedict (Benedek) változathoz mindegyikre sült sonkát fektetünk. A florentin változathoz a pirítósokra párolt paraj, míg a Montreál (Royal) változathoz
füstölt lazac kerül. A lecsöpögtetett forró bevert tojásokat rárakjuk, végül a hollandi mártással leöntjük. Díszítésképpen fölaprított snidlinggel vagy újhagyma zölddel és Cayenne borssal megszórjuk. Az, hogy egy fél muffint tálalunk vagy melléfektetjük pirítva a másik felét is, szabadon választott.

Jó tanács
– A tisztított vaj és a klasszikus hollandi mártás készítése külön receptben elérhető.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag (átlagosan):454 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.