Hortobágyi húsos palacsinta II. (Húsos rántott palacsinta tartármártással)


Hozzávalók:
70 dkg csirkefelsőcomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liba vagy kacsazsír, 20-25 dkg vöröshagyma, 1-1 tv paprika és paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista (lehet késhegynyi csípős pirospaprika is), 1 kiskanál finomliszt, 8 darab hagyományos, cukor nélküli palacsinta
a bundázáshoz:
kb. 5 evőkanál finomliszt, 2 tojás, 1 tojásfehérje, kb. 5 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
a tartármártáshoz:
1 tojássárgája, 1-1 evőkanál citromlé és mustár, fél kiskanál só, 1-2 dl olaj, 2-3 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor, késhegynyi őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál uborkalé (a savanyúság leve)

1. A csirkecombokat megmossuk, lecsöpögtetjük. A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, zsírját kisütjük abban a lábasban, amiben majd a csirkepörköltet főzzük. A szalonnabőrt és az evőkanálnyi zsírt is hozzáadjuk. A combokat körös-körül elősütjük rajta, majd kiemeljük.
2. Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk.
3. A visszamaradó szalonnás zsírba szórjuk a hagymát, kevergetve pár perc alatt megfonnyasztjuk, közben kissé megsózzuk. A fokhagymát és a paprikát hozzáadjuk, kevergetve fél percig pirítjuk, majd 2 deci vizet öntünk rá. Addig,- 7-8 percig -, főzzük, míg újra a zsírjára sül. Ekkor a pirospaprikával meghintjük, a köménnyel fűszerezzük, a Piros Arannyal (csípős pirospaprikával) tüzesítjük, az elősütött combokat és a paradicsomot hozzáadjuk. Kb. fél evőkanál sóval ízesítjük, 3 deci vizet öntünk rá, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, lefödjük, kb. 35 perc alatt a húst puhára pároljuk. Közben elfövő levét pótoljuk.
4. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tartármártást. Ehhez a tojássárgáját tálba ütjük,- a fehérjét eltesszük panírozáshoz -, a citromlével, a mustárral és a sóval, elkeverjük, majd apránként beledolgozzuk az olajat. Ezután a tejföllel kikeverjük, a cukorral, a borssal és az uborkalével kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell utánafűszerezzük.
5. A puha combokat kiemeljük, kicsit hűlni hagyjuk. A pörköltszaft tetejéről 2-3 evőkanálnyi zsírt átkanalazunk egy serpenyőbe, a többit elrakjuk, másnap egy finom magyaros leves, krumplistészta vagy akár paprikás krumpli főzhető belőle.
6. A puha húst, miután a csontot kihúztuk belőle, vágódeszkán durvára vágjuk. (Érdemes a bőrt is belevágni, mert kicsit zsírosabb teszi a tölteléket, ráadásul plussz ízt kölcsönöz, ha ráharapunk.) Ezután a paprikás zsírra rakjuk, ha kell megsózzuk, esetleg megborsozzuk, kevergetve egy kicsit megpirítjuk. A liszttel meghintjük, kevergetve fél percig 1 percig pirítjuk, hogy egy kicsit összeálljon, félretesszük.
7. Mindegyik palacsinta közepére kb. 1 púpozott evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a palacsinta széleit jobbról is, balról is a töltelékre hajtjuk, majd fölgöngyöljük. Fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, nehogy sütés közben kinyíljon. Ezután a hagyományos módon lisztben, fölvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk. Bő, forró olajban 3-4 perc alatt megsütjük, közben többször megforgatjuk. Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük, majd kettesével tányérra rakjuk, és a tartármártással körbelocsoljuk.
Néhány karika paprikával és paradicsommal, petrezselyemlevéllel díszítjük.

Jó tanács
– Készülhet úgy is, főleg nagyobb mennyiségben, hogy a töltelék felét ledaráljuk, és csak a másik felét hagyjuk darabosra.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (tartárral): 1077 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.