Retro fasírttekercs



Hozzávalók
a fasírthoz:
90 dkg darált sertéshús (lapocka vagy comb) – de lehet pulykafelsőcomb-filé vagy borjúhús is, 1 nagyobb vöröshagyma,1 evőkanál sertészsír, 3 nagyobb gerezd pépesre zúzott fokhagyma, 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 3 zsemle, 2 tojás
a rétegezéshez:
25 dkg szeletelt gépsonka, 2-2 evőkanál mustár és ketchup, 5-6 főtt tojás, 25 dkg lebőrözött jóféle házi kolbász, 25 dkg reszelt sajt
a tepsi kikenéséhez és a betekeréshez:
1 evőkanál zsír, 25 dkg vékonyan fölszeletelt füstölt császárszalonna (sliced bacon)
a körethez:
személyenként 30 dkg burgonya, zsír, só, őrölt fekete bors, majoránna, pirospaprika
a tálaláshoz:
savanyúság

1. A húst tálba rakjuk. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, és serpenyőben, a zsíron 4-5 perc alatt megfuttatjuk, félidőben a pépesre zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A húsra kanalazzuk, megsózzuk, a borssal, a pirospaprikával meg a morzsolt majoránnával fűszerezzük. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, alaposan kifacsarjuk, majd a fűszeres hússal és a tojásokkal összedolgozzuk. A masszát elfelezzük.
2. Egy nagyobb lap folpackot kiterítünk, a húsos massza felét rátesszük és megnedvesített kézzel kb. 1 centi vastagságúra, téglalap alakúra elnyomkodjuk. A tetejét a sonkaszeletek felével befedjük. Erre mustárt és ketchupot locsolunk és megnedvesített késsel elkenjük. Főtt tojás- és kolbászkarikákkal kirakjuk, majd a reszelt sajt felével megszórjuk. A folpack segítségével föltekerjük. Ugyanígy készítjük el a másik fasírtrudat is.
3. Egy nagy tepsit kizsírozunk, és a szalonnaszeletek felét, jó ujjnyi közöket kihagyva belefektetjük. A fasírttekercset rácsúsztatjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Ezután a szalonnaszeleteket ráhajtjuk úgy, hogy a hústekercset körbeérje. Amikor mindkét rúd kész, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 55 percig sütjük.
4. Gyorsan megtisztítjuk a burgonyát, cikkekre vágjuk, kizsírozott tepsibe szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával és egy kevés pirospaprikával fűszerezzük és alaposan összeforgatjuk. Már tesszük is a sütőbe a hús után, és kb. 45 percig sütjük. Félidőben a két tepsit megfordítjuk, – ami eddig alul volt, az kerül felülre -, hogy szép egyenletesen megsüljön minden. Ekkor a hús izes levét a krumplira öntjük, hogy abban süljön készre.
5. 10 percnyi pihentetés után a fasírttekercset kissé ferdén ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a tepsis krumplival, valamint jó sok savanyúsággal tálaljuk.

Jó tanács
– A fasírttekercset hidegen is kínálhatjuk, fölszeletelve hidegtálakra is kerülhet.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 35 perc
Egy adag (körettel): 1142 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.