Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli

Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli

Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt, fél kiskanál só, 7 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dl tej (lehet főzőtejszín és víz keveréke is), 2 dkg élesztő, 1 tojás
a töltelékhez:
40 dkg lecsöpögtetett szilvabefőtt, 20 dkg kimagozott puha aszalt szilva, 10 dkg darált mandula (mogyoró vagy dió is lehet), 10 dkg mazsola, 3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor, 2 csomag vaníliás cukor, 1-1 narancs és citrom lereszelt héja, fél kiskanál őrölt fahéj, 3-4 evőkanál rum
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg  vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojás

1. A tésztához a lisztet a sóval és 5 deka porcukorral összeforgatjuk, a vajjal/margarinnal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk. Eleinte kicsit ragacsos, de 2-3 perc elteltével elválik az edény falától. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.
2. A lecsöpögtetett szilvabefőttet és aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrusok reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.
3. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 48 kiflit süthetünk. Előbbihez a tésztát 4, egyenként kb. 29 dkg-os részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36 x 22 cm-es téglalappá nyújtjuk. A szilvás, mandulás tölteléket 4 részre osztjuk, a tésztára kenjük. A szélét ujjnyi szélességben behajtjuk nehogy a tölteléke később kifolyjon, majd feltekerjük.
4. Ha kifliket készítünk, akkor a tésztát az előzőekhez hasonlóan, de 32 x 24 cm-esre kinyújtjuk , és 8×8 centis négyzetekre vágjuk. A tölteléket rásimítjuk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk.
5. Mind a bejglit, mind a kifliket kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen – legjobb hűtőszekrényben – 40-50 percen át, még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.
6. Végül hústűvel vagy kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson belőle. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.

Jó tanács
– Hagyományosan, azaz dió- és máktöltelékkel is készíthetjük. Ehhez 3,5 deci vizet 30 deka cukorral fölforralunk. Amint a cukor elolvadt benne, 60 deka darált diót vagy mákot és 10 deka zsemlemorzsát beleszórunk.
Mazsola  és reszelt citromhéj is kerülhet mindkettőbe.
– Célszerű a tésztával együtt, a sütés előtti nap elkészíteni, és betenni a hűtőszekrénybe.
– Tölthetjük gesztenyével is. Ehhez 1 kiló fölengedett édes gesztenyemasszát kb. 4 evőkanál rummal lazítunk, és 3-4 csomag vaníliás cukorral meg 1 narancs reszelt héjával ízesítünk.

4 rúd (48 szelet) bejgli vagy 48 kifli
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy kifli: 144 kcal • fehérje: 2,7 gramm • zsír: 6,4 gramm • szénhidrát: 18,5 gramm • rost: 1,4 gramm • koleszterin: 18 milligramm