Hozzávalók:
45 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1 evőkanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1,5 dl olaj, 1 tojás, csipet só
a nyújtáshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
15 dkg tisztított tökmag, 15 dkg kristálycukor,
a lekenéshez:
0,5 dl olaj, 1 tojássárgája
1. A lisztet egy tálba szórjuk, közepét kimélyítjük. A tejet a cukorral meglangyosítjuk (akkor jó, ha a cukor felolvadt benne), majd az élesztőt belemorzsoljuk, és 10 perc alatt felfutatjuk. Ezután a liszt közepébe öntjük az olajjal együtt, a tojást beleütjük. Csipetnyit megsózzuk, 6-8 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk.
2. Tetejére lisztet szitálunk, letakarjuk, és langyos helyen 45-50 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, letakarva újabb 25-30 percen át kelesztjük.
3. Amíg a tészta pihen, a tökmagot serpenyőben kissé megpirítjuk. Ha valamelyest kihűlt, kávédarálóban megőröljük vagy durvára vágjuk, majd a cukorral összekeverjük.
4. A tésztát meglisztezett gyúrólapon téglalap alakúra, kisujjnyi vastagra ellapítjuk. A cukros tökmagot a tészta kétharmadán egyenletesen elterítjük. Egy kevés olajjal meglocsoljuk.
5. Szorosan felcsavarjuk, végeit benyomkodjuk, nehogy a tölteléke kifolyjon. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, 20-25 percig kelesztjük, majd a maradék olajjal elkevert tojássárgájával lekenjük.
6. Közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 30-35 perc alatt szép pirosasra sütjük. Akkor szeleteljük fel, amikor már kihűlt.
10 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 433 kcal