Hozzávalók:
1 liter tej, 5-6 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg zabpehely, 4-5 evőkanál kristálycukor, 2 tojás
a forma kikenéséhez:
vaj
a tetejére:
15-20 dkg ét- vagy tejcsokoládé
1. A tejet felforraljuk, a vajat meg a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Amint a vaj elolvadt benne, a zabpelyhet is beleszórjuk. Kis lángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, majd a tűzről levéve, lefödve duzzadni hagyjuk.
2. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, majd a már kihűlt tejes zabpehelyhez keverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk, és az egészet egy kivajazott, kb. 20×30 centis tűzálló tálba vagy 25 centis tortaformába simítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Jó tanács
– Zabpehely helyett rozs-, árpa- vagy búzapehellyel, esetleg ezek keverékével is készülhet.
10 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc
Egy szelet: 250 kcal