Szilvalekváros, diós mézestekercs

Szilvalekváros, diós mézestekercs

Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál mézessütemény fűszerkeverék, 1 kiskanál szódabikarbóna, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg méz, 2 tojás
a nyújtáshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
30-40 dkg sűrű (üstben főzött) szilvalekvár, 10-15 dkg dióbél
a lekenéshez:
1 tojás
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a lisztet a sóval, a mézessütemény fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával és a porcukorral összeforgatjuk. Ezután a puha (szobahőmérsékletű)  vajjal (margarinnal), a langyos mézzel és a tojásokkal jól összedolgozzuk. A tészta összeáll, elválik az edény falától, de ragad – ilyennek kell lennie, ez nem jelent hibát! Letakarjuk, és 2-3 órára – még jobb, ha egész éjszakára – a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A pihentetett tésztát erősebben lisztezett gyúrólapra borítjuk, 3 részre osztjuk. Az egyiket 35 x 20 centis téglalappá nyújtjuk úgy, hogy hosszában a középső harmada valamivel vastagabb legyen, mert erre kenjük egy csíkban a szilvalekvár harmadát. A durvára vágott dió harmadát a lekvárra szórjuk, először alulról, majd fölülről rahajtjuk a tésztát, a szélek találkozásánál lenyomkodjuk és a hajtással lefelé vajjal (margarinnal) kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Felvert tojással lekenjük, majd ugyanígy készítjük el a másik 2 tekercset is.
3. Amikor mind kész, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, jól záródó dobozba rakjuk, és csak másnap szeleteljük föl, amikorra egy kicsit megpuhul.
Sokáig eláll, feltéve, hogy van rá ideje.

Jó tanács
– Szilvalekvár helyett aszaltszilva-pürével is készíthetjük. Ehhez a puha, kimagozott aszalt szilvát egy kevés hideg vízzel turmixoljuk, majd pár perc alatt sűrű, kenhető pürévé főzzük.

Kb. 60 szelet
Elkészítési idő. 3 óra
Egy szelet: 99 kcal • fehérje: 1,8 gramm • zsír: 3,3 gramm • szénhidrát: 15,4 gramm • rost: 0,6 gramm • koleszterin: 13 milligramm