Gyümölcsös zabpehellyel töltött csirkemell vörösboros meggymártással

Gyümölcsös zabpehellyel töltött csirkemell vörösboros meggymártással
Hozzávalók:
2 dl (8 dkg) zabpehely, 2 dl víz, 6 dkg dióbél, 8 szem kimagozott aszalt szilva, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, 4 fél csirkemellfilé, 2-2 evőkanál olaj és méz
a meggymártáshoz:
2 evőkanál kristálycukor, 15-20 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt is lehet), 2,5 dl vörösbor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál étkezési keményítő, 5 dkg vékony lapocskákra vágott mandula

1. A zabpelyhet a kissé megforrósított vízbe szórjuk, és lefödve kb. 15 percen át duzzadni hagyjuk. Közben a diót durvára, a szilvát kisebb darabokra vágjuk. A zabpelyhet kinyomkodjuk, az előzőekkel meg a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
2. A fél csirkemelleket lapjában behasítjuk, kihajtjuk, kissé kiverjük, egy kevés sóval és borssal behintjük. A tölteléket egy vastagabb csíkban a hússzeletek egyik oldalára halmozzuk, a hús másik felét ráhajtjuk. A tekercseket egyenként, megolajozott alufólialapra fektetjük, a kissé meglangyosított mézzel meglocsolgatjuk, szorosan a fóliába csomagoljuk.
3. Egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 30-35 percig sütjük.
4. Közben a mártáshoz a cukrot egy serpenyőben „szőkére” karamellizáljuk, a meggyet beleszórjuk, és a borral fölöntjük. 2-3 percig forraljuk, a fahéjjal fűszerezzük, végül az egy kevés vízzel simára kevert keményítővel sűrítjük.
5. Tálaláskor a hústekercseket kicsomagoljuk, kissé ferdén fölszeleteljük, a mártással körülöntjük, amit pirított mandulával behintünk. Burgonyakrokett illik köretnek hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 865 kcal