Pulykajava gombás rákraguval töltve

Pulykajava gombás rákraguval töltve
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, só, őrölt fekete bors, 1 kisebb újhagyma, 10-10 dkg csiperkegomba és konzerv rákfarok (fagyasztott is lehet), 2+2 evőkanál olaj (lehet olíva is), fél csokor kapor, pár csepp citromlé, 1 apró gerezd fokhagyma vagy 1 mokkáskanál fokhagymakrém, 1 evőkanál majonéz

1. A pulykamellet rostjaira merőlegesen 4 nagy, egyforma szeletre vágjuk, kiverjük, enyhén megsózva, megborsozva félrerakjuk.
2. Az újhagymát és a gombát megtisztítjuk. Az előbbit finomra, az utóbbit vékony szeletekre vágjuk. A rákot ha konzerv lecsöpögtetjük, ha fagyasztott, akkor szobahőmérsékleten fölengedjük.
3. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat megforrósítunk (ha van kéznél, akkor ez inkább olíva legyen), majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A gombát rádobjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a rákot és 1-2 percig tovább pirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított kaporral, a citromlével és a zúzott fokhagymával vagy a fokhagymakrémmel fűszerezzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a majonézzel ízesítjük.
4. A pulykajavák egyik oldalára halmozzuk a gombás rákot, majd a szeletek másik oldalát ráhajtjuk, hústűvel megtűzzük.
5. Amikor a rostély kellően forró és a faszén csak parázslik alatta, a töltött pulykaszeleteket rárakjuk, és a maradék olajjal kenegetve, óvatosan forgatva oldalanként kb. 4 percig sütjük. Görög salátával tálaljuk.

Jó tanács
– Szép nagy szelet tengeri halat vagy harcsát, afrikai harcsát is készíthetünk ugyanígy, de akkor azt egyszer használatos alumínium sütőtálkában tegyük a rostélyra, hogy a puha halhús biztosan ne essen szét.
– Süthetjük a szokott módon serpenyőben, egy kevés olajon is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (saláta nélkül): 300 kcal • fehérje: 43,6 gramm • zsír: 13, szénhidrát: 2,0 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 115 milligramm