Pulykafalatok szezámos, mézes bundában pirított zöldséges tésztával

Pulykafalatok szezámos, mézes bundában pirított zöldséges tésztával
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell- vagy felsőcombfilé, 1 kiskanál só, 1 kiskanál ötfűszer-keverék, 1 kiskanál kristálycukor, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál nem túl sós szójaszósz, 1 kiskanál szezámolaj
a bundájához: 4 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csapott kiskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, kb. 1 dl víz
a sütéshez: bő olaj
a mézes mázhoz: 1 dl méz, 1 dl ketchup, 1 evőkanál fehérborecet, 6-8 dkg szezámmag
a pirított zöldséges tésztához:
25 dkg udon tészta (a spagettihez hasonló formájú japán tészta) vagy más távol-keleti tésztaféle, só, 3 újhagyma, 2 sárgarépa, 3 evőkanál olaj (ha lehet, szezámolaj), 2 evőkanál sötét szójaszósz,1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 2 kiskanál kristálycukor, 2 kiskanál fehérborecet, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál kukoricakeményítő, kb. 8 evőkanál víz

1. A pulykahúst 2 centis kockákra vágjuk. A sóval, az ötfűszer-keverékkel, a cukorral, a fehérborral, a szójaszósszal és a szezámolajjal alaposan összekeverjük. Letakarva 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen.
2. A húsfalatok bundájához a lisztet a keményítővel, a sütőporral és a sóval összeforgatjuk. A tojással, az olajjal és annyi vízzel keverjük simára, hogy olyan legyen, mint egy sűrű palacsintatészta. Félretesszük.
3. Elkészítjük a köretet. Ehhez a tésztát enyhén sós vízben, a csomagoláson található útmutató szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Az újhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és egy nagy serpenyőben vagy wokban, a megforrósított olajon roppanósra pároljuk. (Ez 5-6 perc.) A lecsöpögtetett tésztát rárakjuk, rázogatva átforgatjuk. A szójaszószt, a paprikakrémet, a kristálycukrot, a fehérborecetet és a sót hozzáadjuk, nagy lángon 2 percig pirítjuk. A kukoricakeményítőt a vízzel simára keverjük, az ízes tésztához adjuk, éppen csak további 1-2 percig pirítjuk.
4. Az érlelt pulykahúst a tésztába forgatjuk, és bő olajban 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk róla. A mázhoz a mézet, a ketchupot és az ecetet simára keverjük, ha túl sűrű lenne, 1-2 evőkanál vízzel hígítjuk, majd a sült pulykafalatokat beleforgatjuk. Szezámmaggal (ezt előtte egy kicsit meg is piríthatjuk) megszórjuk. A pirított zöldséges tésztával tálaljuk.

Jó tanács
– Pulykamell helyett csirkemellet, marhabélszínt vagy szálkamentes halat is süthetünk ugyanígy.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc + érlelés
Egy adag: 942 kcal • fehérje: 50,5 gramm • zsír: 36,1 gramm • szénhidrát: 103,5 gramm • rost: 6,3 gramm • koleszterin: 203 milligramm