Fogyókúra

A fogyókúrával kapcsolatban közkézen forog rengeteg fénymásolt elmélet, kitűnő tanácsokat kapunk és adunk, mégis marad minden a régiben. A kampányszerű fogyókúrák mind eredménytelenek. Miért? Egy energiaszegény étrenddel leadhatunk néhány kilót egyik napról a másikra, de visszatérve a szokásos étrendhez, biztosan visszanyerjük a „versenysúlyt”, sőt, még túl is szárnyalhatjuk azt. Ennek oka, hogy a szervezet 2-3 hét alatt tökéletesen alkalmazkodik a csökkentett energiaszinthez (az anyagcsere lelassul stb.), kisebb lesz az energiaigénye és a hirtelen többletenergiával nem tud mit kezdeni. A fegyver visszafelé sült el, vagyis a diéta az elhízás veszélyforrása lehet! Akkor mi a megoldás? A képlet látszólag kézenfekvő: ha többet eszünk, mint amennyit szervezetünk felhasznál, akkor lesz mit elraktároznia. Ha viszont a helyzet fordított, akkor a szervezet először a felhalmozott zsírszövetekhez nyúl. Igazán tartós eredményt azonban csak következetes étrenddel és elegendő mozgással lehet elérni. Ráadásul mindez személyre szabott, hisz az emberi szervezet a legkülönbözőbb módon értékesíti a felvett táplálékot: van, aki jó vastagon megvajazza a zsemléjét és mégis sovány, a másik csak ránéz a vajra és máris hízik néhány kilót. Tehát két dolgot kell megismerni, mielőtt fogyókúrába fogunk: önmagunkat és a kalóriatáblázatot. Az előbbi azért fontos, hogy tudjuk mennyi kalóriára van szükségünk, az utóbbi pedig azért, hogy ezt miből ne fedezzük. Általánosságban elmondható, hogy azokból az élelmiszerekből, melyek 10 dekánként (100 g) kevesebb mint 50 kalóriát tartalmaznak, szinte bármennyit ehetünk. Igyunk minél több folyadékot, részben mert telít, ezenkívül az anyagcserét is fokozza. Ez üres kávé, tea, diétás gyümölcslé, ásványvíz legyen, de 200 kalóriájával egy-egy sör is belefér, nem beszélve az alkoholmentes sörről, aminek lényegesen kevesebb az energiatartalma. Akinek a gyomra bírja, fűszerezzen kicsit csípősebben, mert az fokozza az anyagcserét, vagy egyen savanyúságot, amiben kevés a kalória, mégis jól telít, csökkenti az édesség utáni vágyat, és vitamin, ásványi anyag meg rost is van benne. Fogyókúra alatt teljes menüt nem javasolt enni, inkább célszerű egy „karcsúbb” főfogást választani, s napjában egy ilyen „igazi” főétkezéssel beérni. És persze nem szabad elhanyagolni a fitneszt, mert John Yudkin megállapítása szerint: ha valaki naponta csak 20 kalóriával (84 kJ) fogyaszt többet, mint amennyit felhasznál, akkor 20 év alatt 20 kilóval lesz nehezebb. Ez a 20 kalória például fél (!) deka téliszalámi, 1 kiflivég vagy 1/3 tojás stb.