Pulykaleves maceszgombóccal

Pulykaleves maceszgombóccal
Hozzávalók:
2 pulykacomb (ez majd a főételhez kell, csak erősíti a leves ízét), 1 pulykanyak és 1 szárny (kb. 1 kg), 3 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, 1 kisebb zeller, fél csokor petrezselyem, 1-2 ág zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál egész bors, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott evőkanál ételízesítő por a maceszgombóchoz: 2 maceszlap vagy 10 dkg maceszliszt, 3 tojás, 5 dkg vaj, csipetnyi só, 1-1 csipetnyi őrölt fehér bors és gyömbér

1. A húsokat – miután bőrüket lefejtettük –egy fazékba rakjuk, 5 liter hideg vízzel leöntjük. Fölforraljuk, habját szűrőkanállal lemerjük.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a répát és a petrezselyemgyökeret elnegyedeljük, a karalábét meg a zellert elfelezzük, és a petrezselyemmel valamint a zellerzölddel együtt a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát megmosva, de héjastól hozzáadjuk, megfűszerezzük, és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük.
3. Közben elkészítjük a maceszgombócot: a maceszt összetörjük és kávédarálóban finomra őröljük; kb. 5 evőkanálnyinak kell lennie. A tojások sárgáját a kissé megolvasztott vajjal meg a fűszerekkel összekeverjük, a maceszlisztet hozzáadjuk, azután a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, ezért célszerű akkor nekilátni, amikor a húst feltesszük főni. Egy nagy lábasban 4-5 liter vizet forralunk, enyhén megsózzuk és a masszából kiskanállal kb. 20 gombócot (galuskát) szaggatunk bele. Fontos, hogy a víz csak gyöngyözve forrjon, a gombócok inkább csak duzzadjanak, ázzanak. 20-25 percnyi főzés után egyet vágjunk félbe, hogy meggyőződjünk, megfőtt-e. Ezután leszűrjük, miután kihűlt, a felét nejlontasakba csomagoljuk és lefagyasztjuk.
4. A puha zöldségeket kis hasábokra vágjuk. A nyakat meg a szárnyat földaraboljuk. A combokat más ételhez (például hagymás pulykacombhoz aszalt szilvával, melynek receptjét lásd. a pulykás receptek című fejezetben) eltesszük.
5. A levest forrón tálaljuk a zöldségekkel, a hússal meg a maceszgombóccal. Jó tanács – A maceszgombócból azért készítünk dupla mennyiséget, mert jól fagyasztható, bármikor felhasználható; azonkívül receptje így pontos, nem is lehet megfelezni, és valószínűleg a levesből is marad egy-két lefagyasztani való adag.

6-8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy adag (a fele maceszgombóccal számolva): 467 kcal • 30,2 g fehérje • 23,8 g zsír • 32,7 g szénhidrát • 6,0 g rost • 283 mg koleszterin