Libaleves májgombóccal – készítette Hunyaddobrai Csaba mesterszakács


Hozzávalók:
3 libaszárny, 3 libanyak, 3 libazúza, esetleg far-hát, 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 kisebb karalábé és zeller, fél csokor petrezselyem, 1-2 szál zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál egész bors (lehet csípős Piros arany vagy Erős Pista is), 1 púpozott evőkanál só
a májgombóchoz:
30 dkg pecsenyelibamáj, 2 zsemle, 2 tojás, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 6-7 evőkanál zsemlemorzsa, 1-1 kiskanál só és majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors,
fél csokor petrezselyem, fél fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj

1. A libaaprólékot megmossuk, a bőrt amennyire csak tudjuk, minden darabjáról lefejtjük, hogy a leves ne legyen olyan zsíros. A szárnyat a forgónál kettévágjuk, a nyakat több darabra, a zúzát félbevágjuk.
2. Mindezeket egy fazékba rakjuk, kb. 5 liter vizet ráöntünk, fölforraljuk, habját leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát elnegyedeljük, a karalábét és a zellert elfelezzük, a petrezselyemmel és a zellerzölddel mindet a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát héjastól adjuk hozzá. Megfűszerezzük és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük.
3. Közben elkészítjük a májgombócot. Ehhez a májat a vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát beledolgozzuk, megsózzuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. A petrezselymet és a megtisztított hagymát finomra aprítjuk, együtt az olajon megfuttatjuk, majd ezeket is a májhoz adjuk. 10 percig pihentetjük.
4. A masszából nedves kézzel 8 nagy gombócot formálunk, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Célszerű először csak egyet kifőzni, hogy megtapasztaljuk, nem túl lágy-e, nem fő-e szét. Ha lágy lenne, egy kevés lisztet keverhetünk még hozzá.
5. Tálaláskor a levest leszűrjük, Ha túl zsíros lenne, óvatosan a tetejére teszünk egy papírszalvétát, amely néhány pillanat alatt „magához köti” a zsiradékot, ezután egy lapos szedőkanállal gyorsan, de óvatosan kivesszük. Ha kell, ez a művelet megismételhető.
6. Tálaláskor személyenként 1-1 nagy májgombócot tányérba rakunk, a forró levest rámerjük. A földarabolt puha zöldséget és az aprólékot egy nagy tálban, külön kínáljuk hozzá, de puha kenyérrel, mustárral és ecetes tormával főfogásként is tálalhatjuk a leves után.

Jó tanács
– Takarékos megoldás, ha a levesben főtt húsokat kicsontozzuk, és más étel készítéséhez (például rakott kelhez) használjuk el.

8 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 383 kcal