Gazpacho, azaz spanyol zöldségkrémleves

Gazpacho, azaz spanyol zöldségkrémleves
Hozzávalók:
4 érett paradicsom, 2 közepes nagyságú salátauborka, 2-2 kisebb piros és zöld színű paprika, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kisebb szelet barna kenyér, 1 kisebb ágacska friss vagy fél kiskanálnyi szárított majoránna, 2 evőkanál 6%-os vörösborecet, 5 evőkanál olívaolaj, egy-egy csipetnyi Cayenne bors (lehet csípős pirospaprika is), őrölt fehér bors, cukor és só
a tálaláshoz:
3 főtt tojás

1. A paradicsomokat – miután a szárukat kimetszettük – 1 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd héjukat lehúzzuk, magjukat kikaparjuk, húsukat fölaprítjuk,turmixgépbe dobjuk.
2. Az uborkát meghámozzuk, az egyiket apró kockákra vágjuk és tálaláshoz félretesszük, a másikat földaraboljuk, a turmixba dobjuk. A kétféle paprikát kicsumázzuk, felét apró kockákra vágva eltesszük a tálaláshoz, a többit a turmixba dobjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, a turmixba dobjuk. A kenyér héját levágjuk, az egyik szeletet kis kockákra vágva félretesszük a tálaláshoz, a másikat összemorzsoljuk, a turmixra váró zöldséghez adjuk a lecsipkedett majoránna levelekkel együtt.
3. Finomra turmixoljuk, beleöntjük az ecetet meg 4 evőkanál olajat, megfűszerezzük, egy kevés cukorral ízesítjük, enyhén megsózzuk, és további fél percig turmixoljuk.
4. Tucatnyi jégkockát szórunk bele, hogy jól lehűtse és a leve is több legyen. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
5. A kockákra darabolt kenyeret a maradék olajon megpirítjuk. A főtt tojást is kis kockákra vágjuk és a félretett fölaprított zöldségekkel meg a pirított kenyérkockákkal a jéghideg leveshez külön tálkákban tálaljuk.

Jó tanács
– Úgy kalkuláljunk a készítésével, hogy a hűtést leszámítva ne kelljen hűtőben tárolni, ne maradjon belőle, mert a kenyérben lévő élesztőtől könnyen megbuggyanhat.
– Aki paleo életmódot folytat, paleo kenyérrel készítse.

4 főre
Elkészítési idő: 25 perc + hűtés
Egy adag: 273 kcal