Almapüréleves pirított vajas kaláccsal

Almapüréleves pirított vajas kaláccsal
Hozzávalók:
4 alma (kb. 60 dkg), 4 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, csipet só, fél citrom leve,
2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál főzni való vaníliaízű pudingpor,
5 dkg vaj, 4 vékony szelet kalács (szikkadt is lehet)

1. Az almát meghámozzuk, majd csumája nélkül kis kockákra vágjuk, és egy kisebb lábasba szórjuk. A cukorral és a vaníliás cukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, csipetnyit megsózzuk. Kb. 1 liter meleg vízzel fölöntjük. A citrom kifacsart levével ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon pár perc alatt puhára főzzük.
2. A főzőtejszínt a pudingporral simára keverjük, a puha alma levét ezzel sűrítjük, 2 percig forraljuk, végül merülő-
mixerrel – óvatosan, mert forró – simára turmixoljuk.
3. Közben a vajat egy nagy serpenyőben fölolvasztjuk,
a kalácsszeleteket kb. 2 perc alatt megpirítjuk benne.
Külön kínáljuk a leveshez.

Jó tanács
– A leves hidegen is nagyszerű.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 470 kcal