Kora nyári pulykaleves

Koranyári pulykaleves
Hozzávalók:
1 kg pulykafelsőcomb-filé, 2 közepes vöröshagyma, 5 evőkanál olaj (lehet 10-15 dkg füstölt szalonna kiolvasztott zsírja is), 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só, 2 csomó sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen (5-6 répa, 2-3 kisebb gyökér), 60 dkg újburgonya, 1 nagy doboz (545 gramm) Bonduelle konzerv zöldborsó, 1 nagy csokor kapor
a leves betétjéhez:
10 dkg finomlisztből 1 tojással és fél mokkáskanál sóval gyúrt csipetke

1. A pulykacombot kb.2,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
2. A bográcsot közepesen erős tűz fölé állítjuk, és az olajat megforrósítjuk benne. Ha szalonnával készítjük, akkor azt félcentis kockákra vágjuk, így szórjuk a bográcsba, és a zsírját kevergetve kiolvasztjuk.
3. A hagymát a hússal együtt rárakjuk, és továbbra is közepes tűz fölött kevergetve megpirítjuk. Ez 6-8 perc. A pirospaprikával és a borssal meghintjük, majd 2,2-2,5 liter vízzel fölöntjük, fölforraljuk. Megsózzuk – bátran kezdjünk 1 evőkanálnyival -, kis rést hagyva lefödjük, és így főzzük, míg a zöldségeket megtisztítjuk.
4. Először a répát és a gyökeret hámozzuk meg, amiket karikákra (ha vastagabbak, akkor félkarikákra) vágva a húshoz adunk. Következik a krumpli, amit a húsnál éppen csak egy kicsit nagyobb kockákra vágunk, így adjuk az előzőekhez.
5. Nagyjából 30 percig főzzük, félidőben beleszórjuk az előre elkészített csipetkét is, végül levével együtt belezúdítjuk a konzervborsót. Finomra vágott kaporral fűszerezzük, ha kell utánasózzuk, utánafűszerezzük.

Jó tanács
– Pulyka helyett csirkefelsőcomb-filével is készíthetjük, de figyeljünk rá, hogy kicsit hamarabb megpuhul, mint a pulyka.
– A krumplival együtt cikkekre vágott csiperkegombát is tehetünk bele, de készülhet más, ellenőrzött erdei gombával is.
– A levest tejföllel vagy tejszínnel, illetve ezek keverékével is dúsíthatjuk (ilyenkor ennyivel kevesebb vízzel öntjük föl):
3 decinyit egy kevés forró levessel simára keverünk, így öntjük a tűzről leemelt kész leveshez.

8 főre
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Egy adag: 466 kcal