Zöldséges rizssaláta

Zöldséges rizssaláta
Hozzávalók:
30 dkg fényezetlen „A” rizs, 0,5 dl olaj, só, 1-2 sárgarépa, 15 dkg csiperkegomba, 15 dkg fagyasztott zöldborsó, 15 dkg fagyasztott kukorica, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, fél kígyóuborka, arasznyi póréhagyma, 2-3 piros (hónapos) retek, fél csokor metélőhagyma, fél csokor petrezselyem, őrölt fekete bors

1. A rizst átválogatjuk, megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. A fele olajon kevergetve megforrósítjuk, dupla mennyiségű (6 dl) forró vízzel fölöntjük, megsózzuk, lefödve puhára pároljuk. Akkor jó, ha a hagyományos párolt rizshez hasonlóan pergős lesz. A maradék olajat hozzáadjuk, ezután hűlni hagyjuk. A legjobb, ha fűszeres olajat használunk, ami egyben a saláta karakterét is meghatározza. A készen kapható fűszeres olajok közül a napraforgó alapúak a legjobbak hozzá, mert az olíva túl jellegzetes.
2. A sárgarépát és a gombát megtisztítjuk, előbbit kb. 1 centis kockákra, az utóbbit vékony szeletekre vágjuk, majd a borsóval és a kukoricával együtt, egy kevés enyhén sózott vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk. A paprikát, a paradicsomot és a kígyóuborkát a répához hasonló kockákra vágjuk. A pórét és a retket félkarikákra szeljük, a metélőhagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk. Mindezeket a rizzsel összekeverjük, egy kicsit megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 503 kcal