Padlizsánkrém

Padlizsánkrém
Hozzávalók:
5 kisebb, egyenként kb. 30 dkg-os padlizsán, 2 vöröshagyma (kb. 20 dkg), 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1,5 dl olaj vagy 8-10 evőkanál majonéz

1. A megmosott padlizsánokat letörölgetjük, kocsányostól rostélyra fektetjük és faszénparázs fölött, forgatva kb. 30 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha egy kicsit megég. A padlizsánt a tűzhely forró lapján vagy forró sütőben is megsüthetjük, utóbbiakból azonban a kellemes „füstíz” hiányozni fog.
2. A sült padlizsánokat zacskóba vagy lábasba rakjuk és lefedjük. 15 percig hagyjuk, hogy a keletkező gőzben összeessen, így könnyebb megtisztítani (meghámozni).
3. Kicsit kinyomkodjuk, majd nagyon apróra vágjuk és a lereszelt vöröshagymával, a sóval és a borssal összekeverjük. Az olajat apránként beledolgozzuk, de olaj helyett majonézzel is összekeverhetjük. Aki szereti, néhány csepp citromlével is ízesítheti. Jól behűtve, puha kenyérre vagy pirítósra kenve kínáljuk.

Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, olívaolajjal készítse és kenyér nélkül vagy paleo kenyérre kenve egye.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (kenyér nélkül, olajjal készítve): 436 kcal • fehérje: 4,5 gramm • zsír: 38,2 gramm • szénhidrát: 18,5 gramm • rost: 1,4 gramm • koleszterin: 0 milligramm