Füstölthering-krémes tojás – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Füstölthering-krémes tojás  -  készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács
Hozzávalók:
az alaprecept szerint elkészített füstölthering-krém (receptjét lásd külön)
6 főtt tojás
az „újragondolt” francia salátához:
2 burgonya, só, 2 nagyobb sárgarépa, 1 kisebb zeller fele, 1 petrezselyemgyökér, 2 alma, 3-4 csemegeuborka, 2 maréknyi főtt zöldborsó, 2-3 evőkanál olívaolaj, fél citrom kifacsart leve, őrölt fehér bors
a díszítéshez:
pár szem paprikával töltött olajbogyó, egy kisebb lilahagyma, fodros petrezselyem, 1-2 kanál majonéz

1. Először a salátát készítjük el. A burgonyát megtisztítjuk, a gyufaszálnyinál egy kicsit kisebb és vékonyabb csíkokra vágjuk. Enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szórjuk, majd a tűzről levéve lefödve hűlni hagyjuk. Így pontosan roppanósan puha lesz. A zöldségeket megtisztítjuk, és meghámozzuk az almát is. Mindezeket a krumplihoz hasonló kis csíkokra vágjuk, ahogyan a csemegeuborkát is. Aki a nyers zeller és petrezselyemgyökér ízét nem szereti, a burgonyához hasonlóan ezeket is leforrázhatja. A lecsöpögtetett krumplit a többi hozzávalóval, beleértve a főtt borsót is, egy tálba rakjuk. Az olívaolajjal és a citrom kifacsat levével meglocsoljuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, de fűszerezhetjük finomra aprított petrezselyemmel is. Akinek ez a könnyű franciás öntet egy kicsit idegen, egy kevés majonézzel is bekeverheti a salátát, de semmiképpen sem annyival, hogy tocsogjon benne a sok zöldség.
2. A főtt tojásokat kettévágjuk. A heringkrémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és szépen a főtt tojásokra nyomjuk. 3. A salátát 6 tányér közepén elosztjuk, s mindegyikre ráültetünk 2 töltött tojást, amiknek a tetejét 1-1 karika olajbogyóval, kis darabka lilahagymával és 1-1 kis levélke petrezselyemmel díszítjük. Néhány majonézpöttyel díszítjük a saláta körül.

Megjegyzés:
Manapság divat „újragondolni” egyes fogásokat. A fentiekben ismertetett könnyű saláta nagyszerű alternatívája lehet a hagyományos majonézes franciasalátának.

6 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 417 kcal • fehérje: 13,7 gramm • zsír: 28,3 gramm • szénhidrát: 26,7 gramm • rost: 6,1 gramm • koleszterin: 237 milligramm