Gombával töltött dagadó

Gombával töltött dagadó
Hozzávalók:
70-80 dkg sertésdagadó, só, 20 dkg csiperkegomba, diónyi vaj, 3 zsemle, tej, 2 tojás, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál olaj

1. A sertésdagadót középen lapjában felszúrjuk, kívül-belül megsózzuk, félretesszük.
2. A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, és enyhén megsózva a vajon megpároljuk. A zsemléket hideg vízbe – még jobb, ha tejbe – áztatjuk, majd kicsavarjuk. A párolt gombával meg a tojásokkal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A dagadóba töltjük, a nyílást hústűvel vagy hurkapálcával összetűzzük.
3. Ezután a húst olajjal megkenegetve tepsibe fektetjük, és középmeleg sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) jó 1 óra alatt pirosasra sütjük.
4. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, csak azután szeleteljük fel.

Jó tanács
– A töltelékét előzetesen félig megpárolt sárgarépával és zöldborsóval is gazdagíthatjuk.
– A dagadó sütés után visszamaradó levéből pecsenyelevet is főzhetünk: egy lábasba szűrjük, egy kevés lisztet és a paradicsompürét hozzáadunk, jól elkeverjük, vízzel fölöntjük. Kevergetve 2 percig forraljuk, egy kevés őrölt köménnyel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk.
– Aki tejérzékeny, a zsemlét tej helyett hideg vízbe áztassa, vaj helyett pedig margarint használjon.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 788 kcal