Sörös sajtos almatorta – készítette Czermann János mestercukrász

Sörös sajtos almatorta - készítette Czermann János mestercukrász
Hozzávalók
a tésztához:
16 dkg finomliszt, 6 dkg rozsliszt, fél kiskanál só, 1 kiskanál kristálycukor, 7,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl barna sör, 0,3 dl hideg víz
a forma behintéséhez:
fél evőkanál liszt
a töltelékhez:
4-5 közepes nagyságú alma, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 tojás, 2 evőkanál kristálycukor, 2 dl tej

1. A tésztához a kétféle lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A sörrel és egy kevés vízzel közepesen kemény tésztává gyúrjuk, és fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Enyhén belisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, és egy 24-26 centi átmérőjű, alacsony peremű, liszttel megszórt tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen – de sülhet hagyományos tortaformában is. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 10 perc alatt elősütjük.
3. Ezalatt az almát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és magházát kimetsszük. Húsát éles késsel több helyen beirdaljuk, mert sütés közben így kissé szétnyílik, és a tojásos öntet belefolyhat. Az almadarabokat sorban az elősütött tésztára fektetjük, és a reszelt sajtot a cikkek közé szórjuk.
4. A tojást a cukorral a tejben elhabarjuk. A sajtos almára öntjük, és a sütőbe visszatolva, változatlan lánggal 35-40 percig sütjük. Ha közben a teteje túlzottan pirulni kezdene, alufóliával lefedjük.

8 szelet
Elkészítési idő: 2 óra
Egy szelet: 298 kcal