Kávétorta kókuszkrémmel

Kávétorta kókuszkrémmel
Hozzávalók
a tésztához:
6 tojás, 24 dkg kristálycukor, 6 evőkanál erős feketekávé, 18 dkg finomliszt, 1 evőkanál őrölt feketekávé, késhegynyi szódabikarbóna
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a krémhez:
1,5 csomag (60 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 7 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 10 dkg kókuszreszelék, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15-20 dkg porcukor

1. A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A kávét kanalanként hozzáadjuk.
2. A lisztet az őrölt kávéval és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.
3. Egyenletesen egy 24-26 centi átmérőjű, kikent, belisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percig sütjük.
4. A krémhez a pudingport 1,5 deci tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd a többi, időközben fölforralt tejhez öntjük. Pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd habverővel krémmé keverjük.
5. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Ezután kanalanként hozzáadjuk a vaníliás kókuszkrémet is.
6. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és a krémmel úgy töltjük meg, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Rövid időn át hűtőszekrényben dermesztjük, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Jó tanács
– A tortakorong felvágása gyakorlatot igénylő feladat, amit kikerülhetünk, ha a tésztamasszát 3 részre osztjuk, egyenként kerek lappá kikenjük, és így, külön-külön sütjük meg.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 391 kcal