Talján kucsmagombaleves – készítette Csigó János mesterszakács

Talján kucsmagombaleves  -  készítette Csigó János mesterszakács
Hozzávalók:
1 kg kucsmagomba (a fele csiperke is lehet), 20 dkg pármai sonka vagy kolozsvári szalonna, 3 evőkanál olívaolaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 ágacska rozmaring, 3-4 babérlevél, 1 nagy csokor petrezselyem, bő 1 liter zöldséges csontleves (ez a leves alapja, ami leveskockából is készülhet, de akkor ne feledjünk el friss sárgarépát is tenni a levesbe), só, őrölt fekete bors, 30 dkg főtt tarkabab (konzerv is lehet)
a tálaláshoz:
1 kisebb bagett, 3-4 gerezd fokhagyma, frissen reszelt parmezán sajt

1. A kucsmagombát kefével és gombászkéssel megtisztítjuk; mosni csak a végső esetben kell. A nagyobbakat félbe esetleg negyedekbe vágjuk. Ha csiperke is kerül bele, akkor azt nem túl vékonyan fölszeleteljük.
2. A sonkát (szalonnát) kb.1,5 centis kockákra vágjuk, majd egy nagy lábasban, az olívaolajon aranysárgára pirítjuk. A megtisztított, finomra aprított hagymát rádobjuk, kevergetve üvegesre sütjük. (Hha friss sárgarépát használunk és nem főztünk zöldséges alaplevet, akkor 2-3 vékonyan fölkarikázott sárgarépát most tegyünk bele.) A zúzott fokhagymával, a rozmaringgal, a babérlevéllel és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. Éppen csak 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, amivel 1 percig pirítjuk, de vigyázzunk, ne hogy megégjen, mert akkor keserű lesz. A leszűrt alaplével fölöntjük, fölforraljuk, majd hozzáadjuk a gombát. 10 percig főzzük, közben megsózzuk, megborsozzuk.
4. Ekkor kerül bele a puha bab, és a zöldséges alapléből kivett, kockákra vágott sárgarépa, amikkel további 5 percig főzzük a levest. Közben a rozmaringágat és a babérlevelet kihorgásszuk belőle, hogy ne legyen az ízük a kelleténél dominánsabb.
5. Közben a bagettet karikákra vágjuk, megpirítjuk, majd fokhagymával bedörzsöljük. Parmezánt szórunk a tetejére, amit forró grillsütőben rá is piríthatunk. Külön tálaljuk a leveshez, amit szintén gazdagíthatunk parmezánnal.

Jó tanács
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.
– Aki lisztérzékeny vagy tejérzékeny étrendet tart, sajtos bagett nélkül tálalja.

Megjegyzés
-A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

6 főre
Elkészítési idő: 40 perc + az alaplé főzése
Egy adag: 499 kcal • fehérje: 25,7 gramm • zsír: 27,7 gramm • szénhidrát: 35,9 gramm • rost: 13,1 gramm • koleszterin: 50 milligramm