Csülök vargányás zöldségágyon sütve – készítette Csigó János mesterszakács

Csülök vargányás zöldségágyon sütve
Hozzávalók:
1 szép első csülök (kb. 1,5 kg), só, 1-2 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál egész fekete bors
a zöldségágyhoz:
2 cső kukorica (idényen kívül fagyasztott), 4-5 zsenge sárgarépa, 5-6 gerezd fokhagyma, 0,5 kg parázsburgonya, só, 60 dkg cukkini, maréknyi apró mogyoróhagyma vagy 3 közepes vöröshagyma, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, 40 dkg vargányagomba, 15-20 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 5 dkg vaj

1. A főzést megelőző este a csülköt annyi vízben, amennyi jócskán ellepi, sóval, fölszeletelt hagymával és fokhagymával ízesítve, a borssal fűszerezve majdnem puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk.
2. Másnap főzőlevéről a zsírt lekanalazzuk – ez főzéshez még jó lesz. A csülköt bőrös oldalával felfelé áttesszük egy tepsibe. A jól megmosott kukoricát és a megtisztított, jó ujjnyi hasábokra vágott répát körészórjuk. A vékonyan fölszeletelt fokhagymával fűszerezzük. A csülök főzőlevéből aláöntünk egy keveset, alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben kb. 25 percig sütjük-pároljuk.
3. Közben a parázskrumlit jól megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, a csülök köré szórjuk a nagyobb kockákra vágott cukkinivel, és a mogyoróhagymával vagy a cikkekre vágott vöröshagymával együtt. A zöldségeket összeforgatjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. 25-30 percre visszatoljuk a sütőbe.
4. A vargányát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, a többi zöldséghez keverjük, pontosabban ha a kukorica megpuhult, kivesszük. Még 20 percre betoljuk a sütőbe, de most már fedetlenül.
5. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kukorica szemeket egy késsel a csőről lefejtjük, majd az olvasztott vajon, a borsóval együtt megfuttatjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
6. Tálaláskor a puha sült csülköt egy tálra tesszük, egyik oldalára a vargányás zöldségragut, a másikra a vajas, kukoricás borsót tesszük.

Jó tanács
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + a csülök főzése
Egy adag: 1180 kcal • fehérje: 54,8 gramm • zsír: 81,3 gramm • szénhidrát: 57,2 gramm • rost: 16,1 gramm • koleszterin: 189 milligramm