Banános, csokoládés tekercs (elefántkönny)


Hozzávalók
a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, fél mokkáskanál sütőpor
a fordításhoz:
kb. 1 evőkanál finomliszt
a krémhez:
1 tojás, 1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor, 2,5 dl tej, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor, 2 egyenes banán
a tetejére:
15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 16-20 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik. A tetejét enyhén meglisztezzük, a sütőpapírnál megemelve a tepsiben megfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt, de nem dobjuk el, hanem ennek segítségével fültekerjük a tésztát, és bele is csomagoljuk felhasználásig.
2. A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgőzre (a bátrabbak közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. Ezután elfelezzük, az egyiket a kakaóval barnára színezzük.
3. A tésztát – miután kihengergettük – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. A meghámozott banánokat felénk eső oldalára hosszában rárakjuk. Szorosan föltekerjük, majd alufóliába csomagoljuk, és 2-3 órán át hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután kicsomagoljuk.
4. A mázhoz az étcsokoládét a vajjal (margarinnal) fölolvasztjuk, a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc + dermesztés
Egy szelet: 323 kcal • fehérje: 4,6 gramm • zsír: 18,5 gramm • szénhidrát: 34,2 gramm • rost: 1,9 gramm • koleszterin: 116 milligramm