Piskótalap sütése, lekváros piskótatekercs


Hozzávalók
a piskótához:
6 “L”-es tojás, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg finomliszt
a tepsi béleléséhez:
sütőpapír vagy vaj, finomliszt
az átforgatáshoz:
finomliszt vagy porcukor
a töltelékhez:
25-30 dkg sűrű sárgabaracklekvár
a tetejére:
porcukor

1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé egyharmadnyi cukrot is beledolgozunk. A sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A hab egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
2. Egy nagytepsit, – belső átmérője 33×33 cm -, kivajazunk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 15 perc alatt megsütjük.
3. A kisült piskótalap tetejét liszttel vagy porcukorral enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), alányúlva visszatesszük a sütőpapírra, és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt könnyebben törik, nehezebben csavarható.
4.Amikor már csak langyos, a tésztát kihengergetjük, a simára kevert lekvárral megkenjük, végül újból föltekerjük. Újra a sütőpapírba csomagoljuk és szűk 1 órán át hagyjuk, hogy egy kicsit összeérjen. Tálaláskor ujjnyi vastagra fölszeleteljük, a tetejére porcukrot szitálunk.

Jó tanács
– A piskóta feltekerés és lekvár nélkül különböző torták és sütemények alaptésztája. A sima változat mellett süthetünk kakaós, illetve diós ízesítésűt is. Az előbbi úgy készül, hogy a liszt 20 %-a helyett ugyanennyi kakaóport használunk (3 dkg). Utóbbinál pedig a liszt egyharmadát helyettesítünk darált dióval (5 dkg).

kb. 12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 184 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.