Fácánleves


Hozzávalók:
1 megtisztított konyhakész fácán (fagyasztott is lehet), 40 dkg sovány marhafartő, kb. 1 csapott evőkanál só vagy ételízesítő por, 1 kiskanál egész fekete bors, kis darabka gyömbér, 1 kiskanál konzerv paradicsompüré, 30 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen, 1 közepes zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csiperkegomba (az erdei gomba még jobb), 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 8 dkg finommetélt, 1 csokor petrezselyem

1. A húsokat megtisztítjuk, többször váltott vízben megmossuk és egy nagy fazékba tesszük. Annyi hideg vízzel öntjük le (kb. 1,5 liter), hogy bőven ellepje. Felforraljuk, habját szűrőkanállal leszedjük, a sóval, a borssal, a meghámozott gyömbérrel, a paradicsompürével ízesítve addig főzzük, amíg a fácán félig meg nem puhul.
2. A kétféle megtisztított répa, a zellergumó, az egészben hagyott hagyma meg a fokhagyma is a fazékba kerül, és mindent jó puhára főzünk. A megtisztított gombát fölszeleteljük, és a zöldborsóval együtt egy kevés levesben külön megpároljuk.
3. Tálalás előtt a levest leszűrjük. A fácánból a nagyobb csontokat kiszedjük, húsát pedig tányérokba rakjuk. A főtt sárgarépát vékony csíkokra szeljük, és a külön sós vízben megfőzött, leszűrt finommetélttel, gombával meg a zöldborsóval együtt a hús köré halmozzuk. A levest megforrósítjuk, és csak a tálalás pillanatában szedjük a tányérokba. Díszítésként fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Jó tanács – A főtt marhafartő másnap, valamilyen mártással nagyszerű ebéd lehet, de készülhet belőle hússaláta is.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú, lisztérzékeny (gluténmentes), paleo vagy tojásmentes étrendet tart, ne főzzön hozzá tésztát.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc (ebből kb. 35 perc a munka)
Egy adag: 255 kcal • 33,9 g fehérje • 3,3 g zsír • 22,2 g szénhidrát • 6,0 g rost • 32 mg koleszterin