Orosz krémtorta


Hozzávalók:
egy 7 tojásból sütött kerek piskótakorong (receptjét lásd. külön)
a krémhez:
10 dkg mazsola, 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 4 dl tej, 4 púpozott evőkanál kristálycukor, 0,5 dl rum, 4 dl habtejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor
a díszítéshez:
2 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló
az oldalára:
10 dkg durvára darált mandula vagy dió, esetleg piskótamorzsa (lehet vegyesen is)

1. A munkát a piskóta sütésével vagy vásárlásával kezdjük. A mazsolát kb. 1 deci vízben fölforraljuk, majd leszűrjük, leöblítjük és lecsöpögtetjük.
2. A pudingport a tejjel meg a cukorral kis lángon, habverővel szorgalmasan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve beleszórjuk a mazsolát, a rummal ízesítjük, és megvárjuk, amíg kihűl. 3 deci tejszínt kemény habbá verünk. A zselatint a maradék 1 deciben kevergetve fölforraljuk. Ha elolvadt benne, akkor jó.
3. Hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, óvatosan a tejszínhabba forgatjuk. A vaníliakrémet habosra keverjük, majd a habot óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.
4. A piskótatortát lapjában három egyenlő részre vágjuk, és az alsót egy papírral körben kibélelt tortakarikába fektetjük (a papírnak a tortakarika pereménél magasabbnak kell lennie, csak így lehet megtölteni a tortát úgy, hogy a krém ne folyjon ki belőle). A mazsolás-tejszínes krémből 2 evőkanálnyit – lehetőleg úgy, hogy mazsola ne legyen benne – félreteszünk, a többit elfelezzük, és egy adagot egyenletesen a piskótára kenünk.
5. Tortalap, a maradék krém, majd újból piskótalap következik. A félretett 2 evőkanálnyi krémet a tetejére kenjük, és letakarva, hűtőszekrényben 3-6 órán át dermesztjük, de még jobb, ha egész éjjelre benne hagyjuk.
6. A díszítéshez a tejszínt fölverjük, a habfixálóval keményítjük. Egy keveset a torta oldalára kenünk belőle, így jobban rátapad a mandula vagy a dió, illetve ami ide kerül.
7. A maradék tejszínt csillagcsöves habzsákból a torta tetejére nyomjuk. Rövid ideig hűtőszekrényben dermesztjük; végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + dermesztés
Egy szelet: 333 kcal