Hozzávalók
2 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 evőkanálnyi sóban eltett házi darált paprika vagy Édes Anna, 30 dkg kukoricadara, 30 dkg füstölt tarja (főtt is jó), 30 dkg darálni való sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, kb. 1,5 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál borsikafű,
2 nagyobb fej savanyú káposzta
a levéhez:
1 liter 100%-os paradicsomlé, 10 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál só
a tálaláshoz:
tejföl (ez el is maradhat)
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikát és a házi darált paprikát vagy Édes Annát belekeverjük, majd a darát is hozzáadjuk. A kétféle húst a szalonnával együtt ledaráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a borsikafűvel fűszerezzük, végül a paprikás kukoricadarával összedolgozzuk.
2. A káposztafejekről 8 nagy vagy 16 kisebb levelet lefejtünk, a többit vékony csíkokra vágjuk, és egy cseréptál vagy egy lábas aljára terítjük. A káposztalevelek vastag erét elvékonyítjuk, majd a leveleket félbe vagy akár három-négy részre is vághatjuk. Nagyjából 1-1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk rájuk, és nem túl szorosan (hogy a kukoricadarának legyen helye megduzzadni) batyuba hajtjuk. Személyenként 4 ilyen kicsi tölteléket csinálunk, az aprókáposztára rakjuk.
3. A paradicsomlevet a paradicsompürével, 0,5 liter vízzel, a cukorral és a sóval összekeverjük, a káposztára öntjük. Akkor jó, ha a töltelékeket éppen ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben többször megrázzuk az edényt, nehogy a káposzta leégjen, de keverni nem szabad, nehogy összetörjön. Ha kell, elfövő levét pótoljuk. Készülhet sütőben is: a lefedett ételt kb. 150 ºC-os sütőben kb. 2 órán át sütjük-pároljuk. Tálaláskor tejföllel is meglocsolhatjuk.
Jó tudni
– Málékásás és tarpai néven is ismert a töltött káposztának ez a változata, ahol a töltelékbe kukoricadara kerül.
Jó tanács
– Főzhetjük bográcsban is.
8 főre
Elkészítési idő: 2,5 óra
Egy adag: 723 kcal • fehérje: 28,2 gramm • zsír: 36,4 gramm • szénhidrát: 69,8 gramm • rost: 15,2 gramm • koleszterin: 85 milligramm