Julia Child felesborsó-levese

Julia Child felesborsó-levese
Hozzávalók:
30 dkg zöld felesborsó, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 nagyobb ág szárzeller, arasznyi póréhagyma, 1 közepes nagyságú sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor csokor fűszernövény (2 gerezd fokhagyma, 3 szem szegfűbors, 1 babérlevél, 2-3 ágacska friss kakukkfű és 5 ág petrezselyem csokorba kötve vagy fűszerzacskóba csomagolva), 1 nagy, kétujjnyi vastag szelet csontos sertéscsülök, só, őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
pirított kenyérkocka, apróra vágott petrezselyem vagy metélőhagyma

1. A borsót átválogatjuk, leöblítjük, és egy közepes nagyságú fazékba rakjuk. A megtisztított és fölaprított zöldségeket hozzáadjuk, és beletesszük a csokorba kötött fűszereket is. Következik a csülök, azután 1,8 liter víz. Nagy lángon fölforraljuk, megsózzuk, majd kis lángra állítjuk. 10-15 perc után a tetején keletkező szürkés habot lekanalazzuk róla.
2. Megborsozzuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1,5 órán át, pontosabban addig főzzük, míg minden alkotója megpuhul. Közben többször megkeverjük.
3. Amikor kész, a fűszercsokrot és a csülköt kivesszük belőle, a levest pedig merülőmixerrel pürésítjük. Igazából turmixolhatjuk is, de forrón ezt nem tanácsos! Egy kicsit hűlni hagyjuk a levest, azután annyit töltünk belőle a tartályba, hogy csak félig legyen. Rátesszük a fedelét, amire ráteszünk egy törölközőt, s a kezünkkel lefogjuk. Most jöhet a turmixolás, az így kapott krémlevest fazékba öntjük.
4. Olyan forróra melegítjük, amiyen forró tálalni akarjuk, de még előtte utánasózzuk, borsozzuk. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal, de aki szereti, a kicsontozott és lebőrözött puha csülökhúst is belekockázhatja. Végül a tetejét apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórjuk.

4-5 főre
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Egy adag: 346 kcal • fehérje: 21,2 gramm • zsír: 6,2 gramm • szénhidrát: 50,9 gramm • rost: 19,4 gramm • koleszterin: 11 milligramm