Caponata (szicíliai padlizsánragu)


Caponata (szicíliai padlizsánragu)
Hozzávalók:
5 dkg fenyőmag, 4 paradicsom (kb. 50 dkg konzerv hámozott paradicsom is lehet), 3 közepes nagyságú, zsenge padlizsán (kb. 1 kg), 2 vöröshagyma, 3-4 ág halványzeller (szárzeller), maréknyi magozott fekete olajbogyó, bő napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez, 3-4 evőkanál sütéshez való olívaolaj, kb. 3,5 dl natúr passzírozott paradicsom, só, őrölt fekete bors, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál vörösborecet vagy balzsamecet vagy fehérborecet, 3-4 evőkanál kapribogyó,
kb. 10 kisebb bazsalikomlevél

1. A fenyőmagot serpenyőben, szárazon (zsiradék nélkül) megpirítjuk. A paradicsomakat fél percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd meghámozzuk. A padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk, 2 centis kockákra daraboljuk. A hagymát délkarikákra, a megtisztított szárzellert körömnyi darabokra, az olajbogyókat félbevágjuk.
2. Két nagyobb serpenyőt tűzre teszünk. Az egyikbe bő olajat öntünk (lehet már használt olaj is), és a padlizsánt 3 részletben, 8-8 perc alatt megsütjük benne. Közben szűrőlapáttal átszedjük egy konyhai papírtörlővel bélelt tepsire, lecsöpögtetjük.
3. A másik serpenyőbe az olívaolajat öntjük, a hagymát kb. 10 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Következik a zellerszár, ezzel tovább pirítjuk 4-5 percig. Hozzáadjuk a paradicsomot, belekerül az olajbogyó és a kapribogyó is. A passzírozott paradicsomot ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral és az ecettel ízesítjük, 1-1,5 kiskanál sót szórunk bele, majd lefödve, kis lángon kb. 15 percig főzzük. Félidőben a fenyőmagot és a zellerzöldes is belekeverjük.
4. Amikor kész, a sült padlizsánt hozzáadjuk, a bazsalikomleveleket beledobáljuk, ha kell utánasózzuk.

Megjegyzés:
A caponata-nak számtalan változata létezik, hasonlóan, mint nálunk a lecsónak, így pédául fenyőmag helyett mandulával is készülhet, de kerülhet bele mazsola, aszalt paradicsom, keserű csokoládé, sőt mindenféle tengeri herkentyű is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 510 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.