Rákpuding rákmártással

Rákpuding rákmártással
Hozzávalók
10 dkg friss vagy fagyasztott tengerihal-filé, 10 dkg friss vagy fagyasztott főtt (piros) rákhús, 1 tojás, 0,5 dl zsíros főzőtejszín, 1 púpozott mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál konyak
a formák kikenéséhez:
2 dkg vaj
a mártáshoz:
fél sárgarépa, kis darabka zeller, fél vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, késhegynyi só, 1 kiskanál konyak, 1 kiskanál citromlé, 1 dl zsíros főzőtejszín, 1 csapott kiskanál étkezési keményítő, 5-6 dkg fagyasztott rák
a formák kikenéséhez:
2 dkg vaj

1. A fagyasztott halat és rákot szobahőmérsékleten fölengedjük, lecsöpögtetjük, kissé ki is nyomkodjuk. Ezután a tojással meg a tejszínnel merülőmixerrel pépesítjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a konyakkal ízesítjük.
2. Négy kis pudingformát vagy tűzálló kávéscsészét vajjal kikenünk, és a masszával háromnegyedéig megtöltjük. Tepsibe rakjuk, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a formák feléig ér. Megvajazott alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben, kis lánggal (155 ºC; légkeveréses sütőben 140 ºC) kb. 20 percig gőzöljük.
3. Közben elkészítjük a mártást. Ehhez a zöldségeket megtisztítjuk, fölaprítjuk, és a vajon megfuttatjuk. Kis lángon, saját levében 5-6 percig pároljuk, majd a bort ráöntjük. Kissé megsózzuk, a konyakkal meg a citromlével ízesítjük. A tejszínnel simára kevert keményítővel sűrítjük, ezután átszűrjük és a szobahőmérsékleten fölengedett, lecsöpögtetett rákot beleszórjuk.
4. Tálaláskor a meleg rákpudingot tányérra borítjuk, és az ugyancsak meleg rákmártással leöntjük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 364 kcal