Csigaragu Szent László módra – készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács

Csigaragu Szent László módra  -   készítette Nemeskövi Dénes mesterszakács
Hozzávalók:
2-3 gerezd fokhagyma, 1 újhagyma, 2-3 közepes nagyságú vargányagomba, 3 evőkanál olaj, kb. 30 főtt éti csiga, 3 dl főzőtejszín, kb. 1 kiskanál étkezési keményítő, 0,5 dl zamatos fehérbor, só, őrölt fehér bors, fél csokor petrezselyem, néhány ágacska friss turbolya
a körethez:
30-35 dkg spagetti, só, 2 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
1 kisebb nyári szarvasgomba

1. A csiga előkészítését lásd külön. A fokhagymagerezdeket félbevágjuk, majd miután zöldes csírájukat kivágtuk, apróra zúzzuk. Az újhagymát zöldjével együtt vékonyan fölszeleteljük. A vargányát elnegyedelve fölszeleteljük.
2. Az olajat egy nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a fokhagymát fél perc alatt megfuttatjuk rajta. Az újhagymával további fél percig, azután a gombát rászórva még 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a csigát is.
3. A tejszínt a keményítővel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük, a gombás csigához öntjük. Kevergetve pár percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. A borral ízesítjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, végül a fölaprított petrezselyemmel és turbolyával fűszerezzük.
4. Amíg a ragu készül, a spagettit enyhén sózott, forrásban lévő vízben úgy főzzük ki, hogy a közepe éppen csak egy kicsit roppanós maradjon. Leszűrjük, az olívaolajjal összeforgatjuk. Úgy rakjuk tányérokra, mintha kis fészkek lennének, a vargányás gombaragut pedig a közepükbe halmozzuk. Végül az egészet vékonyan fölszeletelt nyári szarvasgombával megkoronázzuk.

Jó tanács
– A szarvasgomba becses ritkaság, szerencsénk volt, hogy sikerült szert tennünk néhány darabra. Természetesen az étel enélkül is megfőzhető.
– Az ételt kreáló Nemeskövi Dénes a fogást a Szent László Szarvasgomba Lovagrendről nevezte el, melynek maga is tagja.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 715 kcal