Csiga előkészítése – Nemeskövi Dénes mesterszakács instrukciói alapján

Csiga előkészítése  -  Nemeskövi Dénes mesterszakács instrukciói alapján
Az élet körforgása: a csiga megeszi kertünkben a veteményest, mi meg „bosszúból” megesszük a csigát. De vajon hogyan készítsük el?
Ételkészítésre a kertjeinkben „száguldozó” éti csiga alkalmas, a meztelen csiga vagy a lapos csiga nem!
Az éti csigákat összegyűjtjük, és fedeles, de azért szellőző vödörbe zárva 3 napig éheztetjük. Ez azért kell, hogy kitisztuljanak. Ezután folyó vízzel egyenként alaposan megmossuk, és mindet forrásban lévő, enyhén sózott vízbe zúdítjuk. 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük. Ezután hústűvel vagy csigavillával a csigahúst a házából kipiszkáljuk. A csigahús fekete részét magyar módi szerint levágjuk, így tisztítjuk meg a puhatestűt, ám a franciák azt mondják, pont ebben a fekete részben van a csiga íze, és nem a talpában. Ezért ők a fekete rész aljánál újjal megnyomják a csigahúst, így távozik a csigából a béltartalom, ellenben a fekete rész megmarad. Az így előkészített csigahúst azután váltott hideg vízben átöblítjük. Hogy leforrázzuk e még egyszer, ízlés dolga.
Következhet a főzés, amire két változat is van. A hagyományos és egyben lassabb megoldás, amikor a csigahúst egy lábasba szórjuk, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi, fölforraljuk, keletkező habját leszedjük. Fehérborral ízesítjük, megsózzuk, egész borssal, fokhagymagerezdekkel, fölkarikázott vöröshagymával, szegfűszeggel, babérlevéllel és kakukkfűvel fűszerezzük. Belekarikázunk néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret, lefödjük, és a csigahúst kis lángon 2,5-3 óra alatt puhára főzzük.
Célszerű megkóstolni, hogy jó-e, mert a csiga húsa komiszul kemény, nehezen puhul. Ha kész, leszűrve hűlni hagyjuk. A másik módszer lényegesen egyszerűbb és gyorsabb. Minden hozzávalót kuktába töltünk, és a csigahúst a forrástól számított 30-35 perc alatt puhára főzzük. A levében hűlni hagyjuk. A gyorsaság mellett az is előnye a kuktás főzésnek, hogy jobban benne maradnak az ízek a húsban. Amíg a csiga puhul, a csigaházakat mósószeres vagy szódabikarbónás vízben kifőzzük, fertőtlenítjük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, száradni hagyjuk. Az így megfőzött csigahússal készíthetünk ételeket, illetve kiporciózva — általában egy tucatot számítva fejenként — zacskóba rakva mélyhűthetjük is. Utóbbi esetben tüntessük föl a zacskón a készítés napját és a felhasználhatósági időt, ez utóbbi kb. szűk egy év.