Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta (fagyasztott is lehet)
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
15 dkg ribiszkelekvár (meggylekvár is lehet)
a mázhoz:
12 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 tojásfehérje, 6 dkg étcsokoládé
a krémhez:
4 tojás + 1 tojássárgája, 12 dkg kristálycukor, 2,5 dl főzőtejszín, 5 dl tej, 10 dkg étkezési kukoricakeményítő, 1 vaníliarúd (olcsóbb, ha 1 csomag vaníliás cukor)
1. A tésztát – ha fagyasztottat használunk, szoba-hőmérsékleten fölengedjük – meglisztezett gyúrólapon 2, egyenként 21×42 centis lapra nyújtjuk, pontosabban egy kicsit nagyobbra, mert sütés közben összeugrik.
2. Valószínüleg keveseknek van akkora tepsijük, hogy ez a tészta akár a hátoldalán is elférjen, így tökéletes megoldás az is, ha a sütőrácsot duplán körbetakarjuk alufóliával, a kezünkről egy kevés vízzel megspricceljük, és erre fektetjük rá mindkét tésztát. Villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben, nagy lánggakl (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) szűk 15 percig sütjük.
3. Mindkét lap hosszanti oldalából recés késsel levágunk egy 14 centis csíkot, és félretesszük. Tehát 2 darab 14×42 centis és 2 darab 7×42 centis lapunknak kell lennie. A 14×42 centis lapokat a meggylekvárral megkenjük, szikkadni hagyjuk.
4. A mázhoz a porcukrot a citromlével és a tojásfehérjével 5-6 percig keverjük, ezalatt a cukor elolvad benne, és jó sűrű lesz. Egyenletesen a szebbik lapra kenjük-simítjuk. Hosszában néhány vékony csíkban olvasztott csokoládét csurgatunk rá, amit fogvájóval áthúzogatunk – hasonlóan, mint az Esterházy torta tetejénél –, száradni, dermedni hagyjuk.
5. A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a fele cukrot is hozzáadjuk. A tejszínt 3 deci tejjel fölforraljuk. A maradék 2 deci tejet a maradék cukorral, a tojások sárgájával, a keményítővel és a felhasított vaníliarúd kikapart belsejével simára keverjük. A forró tejes-tejszínhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a cukros tojáshabot azonnal belekeverjük.
6. A csupasz tésztalapot tepsire tesszük, és a langyos tejszínes krém felét rákenjük. A vékony (7×42 centis) tésztacsíkokat ráfektetjük, a krém másik felét rásimítjuk. A mázzal bevont tésztalapot forró vízbe mártogatott késsel 7×7 centis lapocskára vágjuk, a krém tetejére csúsztatjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
6. Tálaláskor forró vízbe mártott recés késsel az előre fölvágott tetők mentén fölszeleteljük.
12 darab
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy darab: 408 kcal • fehérje: 10,4 gramm • zsír: 10,6 gramm • szénhidrát: 67,7 gramm • rost: 2,2 gramm • koleszterin: 85 milligramm