Kovászos uborka

Kovászos uborka
1
Kovászos uborka
Kovászos uborka
Kovászos uborka
Hozzávalók:
2 kg kovászolni való uborka (a fele hasonló méretű cukkini is lehet), 2 csokor öreg (elvirágzó) kapor, 6 gerezd (1 fej) fokhagyma, 3 liter víz, 12 dkg só (literenként 4 dkg, azaz 4%), egy szelet fehér kenyér (lehet helyette egy nagyobb krumpli is)

1. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk; jó, ha körömkefével is megdörzsölgetjük. Ezután végeit kb. ujjnyi vastagon levágjuk, majd úgy teszünk, mintha az uborkát négy részre vágnánk, de egyik végét sem vágjuk át, csak mindkét végétől egycentivel beljebb kezdve, hosszában végig bemetsszük.
2. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire bontjuk. Ha friss fokhagymát használunk hozzá, azt még nem lehet szétszedegetni, ezért hámozás után cikkekre vágjuk. A kapor felét egy jól kimosott 3 literes üveg aljára fektetjük, majd az uborkákat szorosan ráállítgatjuk, közben a fölszeletelt fokhagymát is beletesszük.
3. A vizet a sóval fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A kenyeret belepróbáljuk az üvegbe, ha túl nagy lenne, félbevágjuk. Ezután megpirítjuk, tüllzacskóba csomagoljuk, hogy ne máljon szét, és az uborka tetejére fektetjük. Kenyér helyett tökéletes megoldás az is, ha a meghámozott burgonyát ujjnyi vastag szeletekre vágva az üvegbe rétegezzük az uborkával együtt.
4. A már csak langyos sós vizet ráöntjük úgy, hogy a kenyeret is ellepje, majd egy kistányért borítunk a tetejére.
5. Meleg helyre, például erkélyre tesszük és 4-5 napig érleljük. Fontos, hogy a nap ne érje közvetlenül, mert akkor az uborka nemcsak kifakul, de meg is plöttyed.
6. Amikor elkészült, levét átszűrjük, az üvegeket kimossuk, visszarakjuk bele az uborkát és ráöntjük a levét. Jól behűtjük.

Jó tanács
– Amikor kész, az uborkát célszerű átrakni egy másik üvegbe, levét rászűrni és így hidegre tenni. Ha a leszűrt uborka levét egy kevés tartósítószerrel (szalicil vagy borkénpor) összekeverjük, így öntjük az uborkára, és lekötjük, akkor bontatlanul tovább, akár a jövő szezonig is eláll.
– Apró, zsenge cukkiniből pontosan ugyanígy készíthetjük.

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.