Hozzávalók
a tésztához:
22,5 dkg finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél mokkáskanál só, 1 tojás
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
25 dkg apró kockákra vágott húsos főtt füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 50 dkg zsenge (vékony héjú) cukkini, 1,5 dl (150 gramm) sűrű főzőtejszín vagy tejföl, 2 tojás, só, frissen őrölt fekete bors, késhegynyi frissen reszelt szerecsendió, 1 kiskanálnyi apróra vágott friss kakukkfű, 1-1 mokkáskanál fokhagymakrém és csípős Piros Arany
1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a sóval és a tojással gyors mozdulatokkal összedolgozzuk – a tojás nagyságától függően 1-2 kiskanál hideg víz is kellhet hozzá. Meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 23 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát kibélelhessünk vele úgy, hogy pereme is legyen.
2. A szalonnát 0,5-0,75 centis kockákra vágjuk, egy nagy serpenyőben, az olajjal rásegítve félig megpirítjuk. Ekkor rárakjuk a kb. félcenti vastagon fölszeletelt cukkinit, 6-8 percig pirítjuk-pároljuk,majd egyenletesen elterítjük a tésztán. A tejszínt (tejfölt) a tojással elhabarjuk, a sót és a fűszereket belekeverjük, majd egyenletesen a szalonnás cukkinire öntjük.
3. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (alsó-felső sütésnél 200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 50 percig sütjük.
4. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, így szebben lehet szeletelni. Nagy adag zöldsalátát is kínálhatunk hozzá.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 639 kcal