Hozzávalók:
2 nagyobb (60-70 dkg) bőr nélküli afrikai harcsafilé vagy harcsafilé, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál ételízesítő por, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál só, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 2 gerezd fokhagyma, 8 vékony szelet főtt füstölt húsos szalonna, 4 közepes ecetes uborka, 1 csomag (10 dkg) surimi rákrudacska (lehet bármilyen drágább főtt rákfarok is)
a sütéshez és a pácoláshoz: olaj
az olívás koktélparadicsom salátához:
80 dkg koktélparadicsom, 12-12 szem magozott fekete és zöld olajbogyó, 2 főtt tojás, 1 újhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, só, frissen őrölt fekete bors vagy borskeverék, 2 evőkanál citromlé, 2-3 evőkanál olaj (lehet olíva is)
1. A harcsafiléket végigtapogatjuk, ha maradt volna benne szálka, azt kiszedjük. Az a cél, hogy a filékből egy félcenti vastag nagy, téglalap alakú szeletet alakítsunk ki, ezért ahol vastag, lapjában bevágjuk, kihajtjuk. Így még nem lesz tökéletes az eredmény, de ezen klopfolással segítünk.
2. Egy nagy vagy 2 közepes nagyságú alufólialapot egy kevés olajjal megkenünk, az ételízesítővel behintjük, és a harcsafiléket volt bőrös oldalukkal lefelé fordítva ráfektetjük. A mustárt a Piros Arannyal, a pépesre zúzott fokhagymával és 2 evőkanál olajjal összekeverjük, a hússzeletekre kenjük. Erre szalonnaszeleteket fektetünk. Az ecetes uborkát lecsöpögtetjük, hosszában vékony szeletekre vágjuk – erre tökéletes eszköz akár a krumplihámozó is -, és végigfektetjük a szalonnán. Felénk eső oldalukon, egy sorban végigrakjuk a rákrudacskákat.
3. Ezután az alufólia segítségével fölcsavarjuk, sőt, az alufóliába csomagoljuk úgy, hogy a két végét ellentétes irányba csavarjuk, így a hústekercs tömör, szoros lesz. Tálcára rakjuk, és kb. 1 órára a mélyhűtőbe tesszük, hogy szépen tudjuk majd szeletelni. A következő művelet ugyanis az, hogy a haltekercseket kb. másfél ujjnyi vastagon fölvágjuk.
4. Amíg a hal hűl, elkészítjük a köreteként kínált salátát. A koktélparadicsomokat megmossuk, szárukat kimetsszük, a szemeket félbevágjuk, egy tálba szórjuk. A kétféle olajbogyót, a főtt tojást és az újhagymát apróra, a petrezselymet finomra vágjuk, mindet a paradicsomra szórjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A citromlével és az olajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk, tálalásig letakarva hűtőszekrénybe tesszük.
5. A harcsatekercseket ezután lapjában – hogy szépen láthassuk a tekercselést – 4 nyársra vagy kihegyezett hurkapálcára húzzuk.
6. Amikor a rostély kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a nyársakat olajjal megkenjük, ráfektetjük. Oldalanként kb. 4 percig sütjük, közben többször megkenjük olajjal, hogy ne száradjon ki, szaftos maradjon.
7. A nyársakat az olívás koktélparadicsom salátával tálaljuk.
Jó tanács
– A nyársakat nemcsak faszénparázs fölött, hanem konyhában, serpenyőben, egy kevés olajon is megsüthetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + érlelés
Egy adag: 647 kcal • fehérje: 44,3 gramm • zsír: 45,1 gramm • szénhidrát: 15,6 gramm • rost: 6,1 gramm • koleszterin: 322 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.