Hozzávalók
a szilváshoz:
40 dkg szilva, 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1,2 dl tej
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
1. A szilváshoz a szilvát megmossuk, félbevágva kimagozzuk, húsát kisebb kockákra aprítjuk. (Friss szilva helyett 20 deka kimagozott aszalt is lehet.) A lisztet a sütőporral összeforgatjuk.
2. A tojást a kétféle cukorral jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 2-3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) vajat majd a tejet adjuk hozzá, azután a szilvát és a lisztes keveréket is beledolgozzuk.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A masszával majdnem teletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk hűlni 10-12 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.
15 darab
Elkészítési idő: 35 perc
Egy darab: 286 kcal • fehérje: 5,1 gramm • zsír: 13,0 gramm • szénhidrát: 36,5 gramm • rost: 1,7 gramm • koleszterin: 78 milligramm