Hozzávalók:
maréknyi (5 dkg) mazsola, 12 dkg (2,5 dl) lereszelt sárgarépa, 18-20 dkg (2,5 dl) finomliszt, 2 dkg (0,5 dl) zabpehely, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, 2 tojás, kb.12 dkg (1,25 dl) kristálycukor, 5-6 dkg sótlan pirított mogyoró, 1,25 dl olaj,
1,75 dl tejföl (a fele kefir is lehet)
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
1. A mazsolát 10-15 percre langyos vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük. Így, azaz tisztán mérve kell 2,5 decinek (12 dekának) lennie. A lisztet a zabpehellyel, a fahéjjal, a sütőporral és a szódabikarbónával összeforgatjuk. A tojást a cukorral elektromos habverővel 2-3 perc alatt habosra keverjük. A mogyorót durvára vágjuk.
2. A répát és a lecsöpögtetett mazsolát a cukros tojáshoz adjuk, a lisztes keveréket és a durvára vágott mogyorót rászórjuk. Végül az olajjal és a tejföllel összekeverjük.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A híg masszával úgy töltjük meg, hogy majdnem tele legyenek. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk hűlni 15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni
12 darab
Elkészítési idő: 50 perc
Egy darab: 283 kcal