Roston sült pulyka vagy harcsa tejszínes vargányás káposztával

Hozzávalók:
60 dkg bőr nélküli harcsa vagy afrikai harcsafilé vagy 60 dkg pulykamellfilé, tej a hal vagy pulyka áztatásához, só, frissen őrölt fekete bors (fehér bors is lehet)
a sütéshez:
4 evőkanál olaj
a vargányás káposztához:
35 dkg vargányagomba, 5 evőkanál olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 70 dkg savanyú káposzta, fél kiskanálnyi friss kakukkfű, frissen őrölt fekete bors, 3-3,5 dl sűrű főzőtejszín

1. A harcsafilét kissé lapjában 4 szeletre vágjuk, enyhén kiverjük. Ha pulykamellet készítünk, akkor azt a rostjaira merőlegesen 4 szeletre vágjuk, ezután klopfoljuk ki. Bármelyiket is készítettük elő, egy tálba rakjuk, annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi – ügyeljünk rá, hogy a szeletek közé is folyjon a tejből, és letakarva hűtőszekrénybe tesszük néhány órára vagy akár egész éjszakára.
2. A gombát megtisztítjuk, 4-5 milliméter vastagon fölszeleteljük. Az olajat nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a gombát kb. 5 perc alatt nagy lángon keverve-rázogatva megpirítjuk benne. Szűrőlapáttal kiemeljük. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a vargánya ízes olajában kevergetve 3 perc alatt megfonnyasztjuk.
3. A káposztát megkóstoljuk, és ha túl sósnak vagy savanyúnak találnánk, kissé átmossuk. Lecsöpögtetve néhány vágással rövidebbre aprítjuk, a hagymás olajra rakjuk. Közepes lángon, többször megkeverve addig pirítjuk, pároljuk, míg roppanósra megpuhul. Ez kb. fél óra, a vége felé a fölaprított kakukkfűvel fűszerezzük, kissé megborsozzuk, ha kell megsózzuk. Előfordulhat, hogy közben néhány evőkanálnyi vizet is kell önteni rá, nehogy odakapjon, de a végére mindenképpen hagyjuk hogy zsírjára süljön, ne legyen leveses. A pirított vargányát hozzákeverjük, a tejszínt ráöntjük, 2-3 percig forraljuk.
4. Mielőtt a káposzta megpuhulna, a húst vagy a halat a tejtől lecsöpögtetjük, teljesen leszárogatjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd az olajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük.
6. Tálaláskor a vargányás káposztát tányérra halmozzuk, és a sült halat vagy pulykát lecsöpögtetve rátesszük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pácolás
Egy adag (vargányás káposztával): 736 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.