Pentelei gombócleves


Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 sárgarépa (tisztítva 30 dkg), 2 petrezselyemgyökér (12-15 dkg), 2 púpozott evőkanálnyi zsír (lehet a füstölté tetejéről is), 4 kisebb babérlevél, kb. 40 dkg főtt füstölt tarja, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és zellerzöld, 2 evőkanál finomliszt, 3 dl tejföl
a burgonyagombóchoz:
50 dkg (tisztítva mérve) főtt, még melegen áttört, de kihűlt burgonya, 5 evőkanál (kb. 10 dkg) finomliszt, 2 tojás, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanálnyi őrölt fehér bors vagy borskeverék, 1 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem

1. A hagymaféléket és a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A répát és a gyökeret 1,5 centis kockákra vágjuk.
2. Egy fazékban a zsírt kissé megforrósítjuk, majd a hagymát 7-8 perc alatt megfuttatjuk rajta. A fokhagymával további 1 percig pirítjuk, majd rádobjuk a zöldséget. A babérlevéllel fűszerezzük. Együtt pirítjuk 2-3 percig, majd a pirospaprikával meghintjük. Még 1fél percig kevergetve pirítjuk, azután fölöntjök kb. 2,3 liter vízzel (még jobb, ha füstölt lével). Nagy lángon fölforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel, kaporral és zellerzölddel fűszerezzük. Kis rést hagyva lefedjük, majd kis lángon kb.15 percig főzzük, akkor jó, ha a zöldségek éppen félpuhák lesznek.
4. Ez elegendő idő ahhoz, hogy elkészítsük a burgonyagombócot. Ehhez a kihűlt krumplit, a liszttel meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a petrezselyemmel fűszerezzük. Meglisztezett kiskanállal lisztezett gyúrólapra kb. 40 kis darabot szaggatunk belőle, amiket azután meglisztezett kézzel egyenként meggömbölygetünk. A jővő levesbe rakjuk. További kb.15 percig főzzük, míg minden meg nem puhul benne, majd belerakjuk a főtt füstölt húst is.
5. A tejfölt a liszttel és egy kevés forró levessel simára keverjük, majd egyetlen mozdulattal a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk, ha kell, utánaízesítjük.

8 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 418 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.