Hozzávalók:
1 kg húsos sertéscsont (pl. orjacsont), só, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis cikk zeller, 3 sárgarépa
a májrizshez:
1 kisebb vöröshagyma fele vagy 1 mokkáskanál vöröshagymakrém, 1 evőkanál olaj, 15 dkg sertésmáj, 1 tojás, 2-2 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna
1. A csontot amennyire lehet, több darabra vágjuk, – a legjobb eleve így vásárolni -, forrásban lévő vízbe engedjük 3-4 percre. Ezután leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, majd egy fazékba rakjuk. 2 liternyi hideg vizet öntünk rá, és közepes lángon fölforraljuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, megsózzuk (kezdjünk 1 púpozott kiskanálnyival), a borssal fűszerezzük, a paradicsompürével ízesítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, fölszeletelve az előzőekhez adjuk a héjastól megmosott vöröshagymával együtt. A petrezselymet megmossuk, leszárogatjuk, leveleit finomra aprítjuk, a tálaláshoz eltesszük. Szárát a csontlevesbe rakjuk. A gyökeret és a zellert megtisztítjuk, fölszeleteljük, szintén a levesalapba rakjuk. Bő 1 órán át főzzük, azután leszűrjük.
2. Az így kapott tartalmas csontlevest újra tűzre tesszük. A sárgarépát megtisztítjuk, 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, a levesbe rakjuk. Amint forr, kis lángra állítjuk, 15 percig főzzük ezalatt éppen ressre puhul a sárgarépa.
3. Amíg a leves alapja (a csontleves) fő, kényelmesen elkészíthetjük a májrizs masszáját. Ehhez a hagymát megtisztítjuk, majd nagyon apróra reszeljük. Itt tényleg fontos, hogy nagyon apró legyen, különben nem lehet majd májrizst a levesbe szaggatni! Az olajat egy kisebb lábasba kanalazzuk, a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk rajta. Ha hagymakrémmel készítjük, azt elég fél percig pirítani. Hűlni hagyjuk. A májat fölaprítjuk, majd gyorsvágógépben teljesen pürévé keverjük. Ilyen készülék híján merülőmixerrel is pürésíthetjük, de fontos, hogy teljesen sima legyen, mert ha maradnak benne májdarabok, ugyancsak nem lehet majd szaggatni. A májpürét a fonnyasztott hagymával, a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával jól összedolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, az elmorzsolt majoránnával fűszerezzük. Legalább 15-20 percre félretesszük, hogy a zsemlemorzsa egy kicsit megduzzadhasson benne.
4. A tésztaszűrőt hideg vízzel kiöblítjük, a májas masszát belerakjuk, és ezen keresztül szaggatjuk (nyomjuk át) a gyöngyözve fővő levesbe. Az így kapott apró galuskák alig lesznek nagyobbak egy rizsszemnél, innen a neve. Néha belekeverve 5 percig főzzük, majd a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk.
Jó tanács
– Ha marhamájból készítjük, akkor marhacsontokból; ha csirkemájból, akkor csirkeaprólékből főzzük a leves alapját.
– A májas masszából célszerű először csak egy keveset a levesbe szaggatni, hogy lássuk jó e. Ha kemény lenne, egy kevés zsírt vagy tejfölt, ha lágy lenne, egy kevés morzsát keverhetünk hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: bő 2 óra
Egy adag: 271 kcal