Burgonyás knédli vadasan

Burgonyás knédli vadasan
Hozzávalók:
25 dkg búzadara, 50 dkg (tisztítva mérve) forró főtt krumpli, 6 dkg zsír vagy vaj, 1 tojás, fél kiskanál só
a vadasmártáshoz:
2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál ételízesítő por, 6-8 szem fekete bors, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve

1. A mártáshoz a zöldségeket, – beleértve a hagymát is –, megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
2. Az olajat egy lábasba öntjük, a cukrot beleszórjuk, pár perc alatt karamellizáljuk, azaz rozsdabarnára pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy túlpiruljon, megégjen, mert akkor keserű lesz. A zöldséget hozzáadjuk, 4-5 percig együtt pirítjuk, 7 deci vízzel fölöntjük, a borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon puhára pároljuk, ez 30-35 perc.
3. Ha kész, a tejföllel és a mustárral simára kevert liszttel sűrítjük, majd a babér meg a bors kivételével áttörjük, de az is jó, ha hűlni hagyjuk, és turmixoljuk. A citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
4. Közben 50 deka (tisztítva mérve) kockákra vágott krumplit enyhén sózott vízben puhára főzünk, leszűrjük. A darát gyúródeszkára szórjuk és burgonyanyomón át a még forró krumplit rányomjuk – kivételesen az a jó, ha forró, nem kell megvárni míg kihűl! A zsírral (vajjal), a tojással és a sóval összedolgozzuk. (Kerülhet bele 1-2 kis kockákra vágott pirított zsemle is.) 10-15 percre félretesszük, hogy a dara egy kicsit megduzzadhasson benne.
5. Lisztezett kézzel 5 nagy kerek gombócokat formálunk belőle, és éppen csak gyöngyözve forrdogáló, enyhén sózott vízben kb. 30 percig főzzük. Amikor kész, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és a vadasmártással leöntve tálaljuk.

5 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 568 kcal • fehérje: 11,4 gramm • zsír: 24,4 gramm • szénhidrát: 74,9 gramm • rost: 8,8 gramm • koleszterin: 86 milligramm