Narancsos muffin

Narancsos muffin
Hozzávalók
25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 (kb. 35 dkg) narancs, 1 tojás, 15 dkg barna-vagy kristálycukor, 1 dl olaj, 2 dl főzőtejszín vagy tejföl
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával összeforgatjuk. A narancsot jól megmossuk, leszárogatjuk, héját – csak a narancsszínű vékony részt – lereszeljük. Kb. 1 evőkanálnyi lesz belőle.
2. A narancsokat egy tál fölött teljesen meghámozzuk, majd kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén éles kiskéssel bevágunk, és a narancsfiléket kiemeljük. A kezünkben maradt rostos részt kissé kifacsarjuk. A filéket félbevágjuk.
3. A tojást a cukorral tálba töltjük, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3 perc alatt jó habosra keverjük. Először az olajat, majd a tejszínt végül a narancs tálban összegyűlt levét, pontosabban abból 0,5 decit adunk hozzá. A lisztes keveréket, a reszelt narancshéjat majd a gyümölcshúst belekeverjük.
4. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A masszával úgy töltjük meg, hogy majdnem tele legyenek. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 18-20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.

12 darab
Elkészítési idő: 45 perc
Egy darab: 269 kcal