Mogyorós és mogyorós, mazsolás muffin


Hozzávalók
a mogyoróshoz:
10 dkg sózatlan törökmogyoró (földimogyoró is lehet), 2 csapott evőkanál keserű kakaópor, 15 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 12 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 12 dkg kakaós mogyorókrém (Nutella), 0,5 dl tej
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a mogyorós mazsoláshoz:
12 dkg sózatlan földimogyoró, 3 tojás, 15 dkg barna cukor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg kakaós mogyorókrém (Nutella), 3 evőkanál rum, 15 dkg finomliszt,
1 csomag sütőpor, 4-5 evőkanál mazsola
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A mogyoróshoz a mogyorót kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk, ledaráljuk. Ezután a kakaóporral, a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk. A tojást a cukorral tálba töltjük, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3 perc alatt jó habosra keverjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat, a mogyorókrémet és a tejet hozzáadjuk, végül fakanállal a lisztes keveréket beledolgozzuk.
2. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A masszával úgy töltjük meg, hogy majdnem tele legyenek. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A mogyorós mazsoláshoz a mogyorót kissé megpirítjuk, durvára vágjuk. A tojást a cukorral egy tálba töltjük, elektromos habverővel, maximális fokozaton 3 perc alatt jó habosra keverjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat, a mogyorókrémet, a rumot majd a mogyorót hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, fakanállal az előzőekhez adjuk, a mazsolával együtt.
4. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A masszával úgy töltjük meg, hogy majdnem tele legyenek. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 18-20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.

12-12 darab
Elkészítési idő: 45-60 perc
Egy darab mogyorós: 320 kcal
Egy darab mogyorós mazsolás: 376 kcal