Hozzávalók:
10 dkg finomliszt, 5 dkg darált dió, 2 kiskanál sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 0,5 dl tej, 15 dkg meggybefőtt, fél citrom reszelt héja
a mázhoz:
10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál főzőtejszín
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a díszítéshez:
10 szem kimagozott meggybefőtt
1. A lisztet a dióval, a sütőporral és a fahéjjal összeforgatjuk. A tojást a kétféle cukorral jó habosra keverjük, ezt elektromos habverővel 3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) majd a lisztes diót adjuk hozzá, azután a tejjel lazítjuk.
2. A meggybefőttet lecsöpögtetjük, kimagozzuk, a szemeket félbevágjuk, a muffin tésztájába keverjük. A citrom reszelt héjával ízesítjük.
3. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük, és a diós meggyes masszával a háromnegyedükig megtöltjük.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek.
5. A mázhoz a fehércsokoládét darabokra tördeljük, azután nem túl erős vízgőzre téve a vajjal (margarinnal) és tejszínnel összeolvasztjuk. A tűzről lehúzva beleszórjuk a cukrot és ddig kevergetjük, míg a az is teljesen fölolvad benne. Amikor már csak langyos, a rácson lévő muffinokra locsoljuk. A tetejükre 1-1 szem meggybefőttet ültetünk.
10 darab
Elkészítési idő: 1 óra
Egy darab: 418 kcal